Potrivit ultimelor statistici, există o creștere îngrijorătoare a celor care suferă de cancer pulmonar, printre persoanele nefumătoare. Potrivit specialiștilor americani, acest fenomen este consecința expunerii la gaze radon, rezultatul descompunerii deșeurilor radioactive. Există 11 județe în România, unde acest gaz cancerigen depășește limitele normale.
Cancerul pulmonar, o afecțiune asociată, în mare parte din cazuri, persoanelor care fumează s-a extins, în ultima vreme, și în rândul nefumătorilor. Potrivit unor statistici, peste 20% dintre cei diagnosticați cu cancer pulmonar sunt persoane care nu fumează. Specialiștii avertizează că afecțiunea poate fi cauzată de gazul radon, rezultat din descompunerea deșeurilor radioactive.
În urma testelor efectuate în diferite zone din România, s-au descoperit 11 județe, unde nivelul depășește limitele normale. Aceste județe sunt Alba, Arad, Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Covasna, Harghita, dar și Sibiu, Sălaj, Satu Mare și Timiș. Gazul radon se poate infiltra în locuința prin crăpături și prin podea, dar și prin pereți ori prin fundație, notează România TV.
Acest gaz este inodor și incolor.
Conform statisticilor, cancerul pulmonar este unul dintre cauzele decesului de cancer în proporție de 18,2%, iar aproximativ 15-20% dintre aceste tipuri de cancer sunt în rândul persoanelor care nu au fumat niciodată și care au vârsta cuprinsă între 40 și 50 de ani.
FOTO: PEXELS
CITEȘTE ȘI:
Leguma-minune care te ferește de CANCER, potrivit doctorului Virgiliu Stroescu