Cancerul poate fi vindecat cu BERE?! Descoperire de ultimă oră a oamenilor de știință
În general, berea nu este considerată o băutură sănătoasă, din cauza conținutului său de alcool, dar are totuși anumite substanțe benefice, precum nutrienți importanți și compuși cu efect antiinflamator.
Recent, o echipă de cercetători de la Virginia School of Medicine și Laboratorul European de Biologie Moleculară din Heidelberg a descoperit că un anumit tip de drojdie de bere ar putea oferi indicii cruciale pentru tratarea cancerului.
Studiul acestora, care a fost publicat în Nature Communications, s-a concentrat pe specia de drojdie numită S. Pombe, utilizată de secole în fabricarea berii, scrie ziarulromanesc.de.
Cercetătorii au descoperit că, în condiții de lipsă de nutrienți, drojdia de bere S. Pombe intră într-un stadiu de „hibernare”, în loc să moară. Similar, celulele canceroase, care se confruntă de obicei cu lipsa de nutrienți, din cauza creșterii rapide și necontrolate, sunt capabile să adopte o stare de „auto-conservare” care le ajută să supraviețuiască și să evite detectarea de către sistemul imunitar, scrie și morgenpost.de.
Acest comportament de „supraviețuire pe autopilot” face ca celulele canceroase să fie extrem de rezistente la tratamente, fiind capabile să se „trezească” și să reînceapă să se multiplice atunci când condițiile devin favorabile.
Studiul a arătat că, pentru a intra în starea de hibernare, celulele acoperă mitocondriile (structuri esențiale care conțin ADN-ul celulei) cu ribozomi, formând o barieră protectoare. Deși mecanismul exact nu este pe deplin înțeles, cercetătorii suspectează că acest înveliș ar putea împiedica „autodigestia” celulelor înfometate, protejându-le astfel de degradare.
În continuarea cercetării, oamenii de știință intenționează să studieze mai amănunțit modul în care celulele intră și ies din starea de hibernare, pentru a înțelege cum reușesc să evite detectarea de către sistemul imunitar.
Odată ce va fi înțeles acest mecanism, ar putea fi dezvoltate strategii care să „înființeze” celulele canceroase, privându-le de nutrienții necesari pentru supraviețuire, ceea ce ar putea îmbunătăți rezultatele tratamentelor și șansele de vindecare ale pacienților.
Această descoperire deschide calea către noi abordări în lupta împotriva cancerului, explorând soluții neașteptate în cele mai comune și aparent neimportante locuri, cum ar fi drojdia de bere, mai notează sursa citată.