Traficul pe actuala Centură a Capitalei, între A1 și A2, prin sud, ar putea să nu mai reprezinte un coșmar pentru șoferi din primăvara lui 2024, atunci când ar trebui să fie gata întregul semi-inel al autostrăzii A0, spune Ionel Scrioșteanu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor, într-un interviu la GÂNDUL EXCLUSIV.
În 2023 se vor finaliza două dintre cele trei loturi ale Centurii Capitalei, între A2 și Mihăilești-Cornetu, iar în primăvara lui 2024 ar trebui să fie încheiată lucrarea până la autostrada A1 București-Pitești.
Anul viitor vom avea, cu siguranță, de la DN 6, de la Bragadiru-Cornetu până la A2. Traversăm DN 5, traversăm DN4, facem legătura cu A2. Inclusiv porțiunea dintre Popești și A2, acolo este cel mai complex nod rutier care să unească două autostrăzi, A2 și A0. Lucrurile sunt destul de avansate, finalizăm și acel nod rutier, legătura cu A2, anul viitor.
Pe partea de Sud, lotul 3 este cu semne de întrebare și cel mai probabil se va finaliza în 2024, în primăvară. Noi am dori să avem cât mai repede acest semi-inel între A1 și A2, pentru că ar descongestiona substanțial traficul de pe Centura Capitalei, traficul de tranzit se va muta acolo, dar depindem de mobilizarea antreprenorului de pe lotul 3”, a explicat Ionel Scrioșteanu.
Secretarul de stat a precizat că antreprenorul care se ocupă de lotul 3 a fost penalizat pentru întârzieri la faza de proiectare și a primit certificate negative pentru perioada de lucru în șantier. Deși a avut o lună cu mobilizare bună în șantier, și a îndeplinit lucrările prevăzute în graficul de construcție, întârzierile sunt prea mari pentru a fi recuperate.
Pe semi-inelul de Nord, din cele patru loturi, două tronsoane se află în faza de licitare/contestare.
În ceea ce privește actuala Centură a Capitalei, Ionel Scrioșteanu spune că aceasta va fi modernizată – etapizat – la patru benzi, iar intersecțiile cu drumurile naționale vor fi prevăzute cu pasaje denivelate, două dintre ele – de la Bragadiru și de la Măgurele – urmând a fi pe trei niveluri.
”Noi continuăm să investim în actuala Centură a Capitalei, avem mai multe faze la care lucrăm în acest moment. Mai avem trei pasaje în lucru, Popești-Leordeni, Berceni și Cernica, plus 12 kilometri din Centură între DN2 și A2.
Berceni și Olteniței, la nivel de pasaj, plus patru kilometri din Centură la nivel de patru benzi, avem termen agreat de constructori luna aprilie a anului viitor pentru a fi date în trafic. Din păcate, pe Cernica, DN2 – A2, inclusiv Pasajul Cernica, intrăm în procedură de reziliere”, a precizat Ionel Scrioșteanu.
Și pe partea de Nord a actualei Centuri a Capitalei vor fi refăcute câteva intersecții.
Cea de la Ștefănești, cea de la Tunari și – important – intersecția de la DNA1, acolo unde avem giratoriul de la Otopeni. Și, poate și mai important, intersecția Dragomirești-Chiajna, cu cele două giratorii prost gândite și realizate, care se blochează unul pe altul”, a mai declarat secretarul de stat, la GÂNDUL EXCLUSIV.
Centura Capitalei la nivel de autostradă, așa-numita A0, are în total 101 kilometri.
Urmăriți interviul integral: