Când intră BANII pe cardurile pentru alimente și mese calde. 2,4 milioane de români beneficiază de ajutorul guvernamental
Cardurile pentru alimente și mese calde vor fi încărcate cu o nouă tranșă de 250 de lei. Sunt peste 2,4 milioane de oameni beneficiari ai ajutorului guvernamental.
Cel puțin 2.406.112 carduri vor primi această sumă, pornind de la datele valabile pentru cea de-a doua tranșă a programului „Sprijin pentru România”, acordat de Paște. În 2023 se acordă șase tranșe de ajutor pentru alimente și mese calde, o dată la două luni, potrivit Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene.
Fiecare tichet are o valabilitate de 12 luni și poate fi folosit doar de beneficiar, dar se pot face și unele excepții.
Banii vor intra în luna august, după ce ultima dată tichetele sociale au fost încărcat pe 15 iunie.
Categoriile sociale care beneficiază de vouchere sociale pentru alimente și mese calde:
-pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei, pentru tranșele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 1.700 lei pentru tranșele din anul 2023;
-persoanele – copii și adulți – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri lunare proprii realizate sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 1.700 lei pentru tranșele din anul 2023;
familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 675 lei pentru tranșele din anul 2023;
-familiile monoparentale ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 675 lei pentru tranșele din anul 2023;
-familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social;
persoanele fără adăpost astfel cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.
În cursul anului trecut, românii eligibili au primit alte patru tranșe, în valoare totală de 1.000 de lei.
Guvernul taie VOUCHERELE de alimente pentru câteva categorii sociale
Românii din anumite categorii sociale primesc o lovitură dură din partea statului. Acestora li se vor tăia voucherele de alimente în valoare de 250 de lei acordate prin programul „Sprijin pentru România” chiar dacă aceștia sunt eligibili să le primească.
Ordonanța de urgență nr. 63 din 9 mai 2022 arată că voucherele de alimente în valoare de 250 de lei vor fi tăiate pentru anumite categorii de români, chiar dacă aceștia sunt eligibili să le primească.
Printre cei afectați se numără românii care părăsesc țara, cei care primesc decizii de condamnare și cei care beneficiază de servicii sociale în regim rezidențial, fie ele publice sau private.
Așadar, persoanele care nu au domiciliul în România sau care nu pot dovedi că locuiesc în țară, precum și persoanele care execută pedepse privative de libertate sau beneficiază de servicii sociale în regim rezidențial, vor fi exceptate de la primirea acestui sprijin material.
Bugetul alocat măsurii temporare „Sprijin pentru România”, care constă în tichete sociale pe suport electronic, pentru perioada 1 iunie 2022 – 31 decembrie 2023, este stabilit la suma de 6.281.200 mii lei.
Aceste vouchere, care sunt acordate o dată la două luni, au o importanță reală pentru românii săraci. Cu toate acestea, programul „Sprijin pentru România” va continua, iar în luna iunie banii vor fi depuși pe cardurile sociale pentru achiziționarea alimentelor de bază.
Fiecare voucher are o valabilitate de 12 luni și poate fi folosit doar de beneficiar, cu posibilitatea unor excepții. Aceste tichete sunt distribuite în șase tranșe, o dată la două luni, oferindu-le românilor din categoriile vulnerabile sprijin pentru alimente și mese calde. Acestea pot fi utilizate pentru cumpărarea de alimente sau pentru achitarea mesei calde la restaurante și alte locuri care oferă acest serviciu, potrivit Agerpres.
Proiectul are ca scop combaterea scăderii nivelului de trai și protejarea grupurilor sociale vulnerabile, în încercarea de a reduce riscul sărăciei la nivel național. Conform Ministerului Investițiilor, banii pentru voucherele de alimente vor fi depuși începând cu data de 15 iunie.