Prima pagină » Actualitate » Când nu se fac BOTEZURI în 2025. Află ce scrie în calendarul ortodox

Când nu se fac BOTEZURI în 2025. Află ce scrie în calendarul ortodox

Când nu se fac BOTEZURI în 2025. Află ce scrie în calendarul ortodox
Cand nu se fac botezuri in 2025, sursa foto: Envato

Află, în acest articol, când nu se fac botezuri în anul 2025. Ce se arată în calendarul creștin ortodox.

Părinții care se pregătesc să își creștineze copiii trebuie să știe când nu se fac botezuri în anul 2025. Iată ce scrie în calendarul ortodox și ce rânduieli are Biserica Ortodoxă Română legat de acest obicei deosebit de important.

Taina Botezului este un moment special în viața familiilor, a nașilor și a bebelușilor care sunt creștinați. Prin scufundarea în apa sfințită, de către preot, bebelușul dobândește iertarea de păcatul strămoșesc. El se naște din nou duhovnicește și se face membru al Bisericii lui Hristos. Evenimentul are o importanță aparte, dar nu poate avea loc oricând. Conform calendarului ortodox, sunt anumite zile din an în care nu se săvârșește această taină.

În 2025 sunt mai multe perioade în care micuții nu pot fi creștinați. Astfel, nu se organizează niciodată botezuri în timpul marilor posturi din an, indiferent despre care este vorba. Prin urmare, bebelușii nu se creștinează în Postul Stintelor Paști, 24 februarie-27 aprilie 2025.

De asemenea, preoții nu botează în Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel, 12 iunie-28 iunie, în Postul Adormirii Maicii Domnului – 31 iulie – 14 august, și în Postul Nașterii Domnului, 15 noiembrie – 24 decembrie 2025.

Mai mult, oamenii trebuie să ia în calcul și anumite praznice în care nu se organizează botezuri. Printre acestea se numără: 1-2 februarie: Întâmpinarea Domnului, 28-29 mai: Înălțarea Domnului, 7-9 iunie: Rusaliile, 15 august: Adormirea Maicii Domnului și 13-14 septembrie: Înălțarea Sfintei Cruci.

Mai mult, Sfânta Taină a Botezului nu se face în Săptămâna Luminată, adică prima săptămână după Înviere. Cu toate acestea, părinții pot să meargă la Biserică pentru creștinarea celui mic în Duminica Tomii.

Preoții din România mai transmit că în perioada dintre Crăciun și Bobotează, respective 25 decembrie-6 ianuarie, nu se pot creștina copii. În acest interval, oamenii trebuie să se bucure și să reflecte asupra lucrurilor din viața lor.

De cealaltă parte, foarte multă lume se întreabă dacă se organizează botezuri în timpul posturilor de peste an, mai ales că sunt mulți părinți care vor să facă asta în primele 40 de zile de viață ale bebelușului.

Astfel, Biserica Ortodoxă permite botezul în aceste perioade, însă este foarte important să discute cu preotul în prealabil. Cu toate acestea, oamenii trebuie să știe că, desi copilul se poate boteza, petrecerea nu poate avea loc în post.

CITEȘTE ȘI:

Mirabela Năstase a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, din cadrul Universității Hyperion. Vreme de 3 ani a fost redactor la revista VIP, unde a făcut reportaje și interviuri ... vezi toate articolele

Citește și