Suntem în Săptămâna Mare și multe gospodine muncesc din greu, pe toate planurile, în această perioadă. Doar că tradiția ortodoxă are reguli clare cu privire la treburile casnice făcute în săptămâna de dinaintea Paștelui.
Astfel, fiecare zi din această săptămână respectă diverse cu tradiții și obiceiuri pe care creștinii trebuie să le respecte.
Lunea Mare este o zi dedicată începerii curățeniei și treburilor casnice, iar în această zi se recomandă să se curețe covoarele, geamurile, mobilierul și să se aerisească toate încăperile casei.
Se spune că această curățenie elimină din locuință toate energiile negative acumulate pe parcursul iernii. Iar seara, creștinii pot merge la biserică pentru Denia Lunii Mari.
Și Martea Mare este dedicată tot curățeniei, fiind ultima zi în care oamenii pot să își desfășoare și activitățile agricole. Se spune, chiar, că este o zi în care bărbații trebuie să își ajute cât de mult soțiile la treburile casnice, pentru ca relația lor să fie una cât mai prosperă. În unele zone ale țării, în această zi nu se sparg nuci.
Totodată, Marțea Mare aduce cu sine și obligația oamenilor de a se spăla ritualic, pentru a-și curăța trupul si sufletul de toate energiile negative, scrie Fanatik.
Miercurea Mare este ultima zi în care se mai pot face treburi în jurul sau în interiorul casei, dar și când se mai pot spăla și călca rufele.
Joia Mare este o zi care ar trebui dedicată treburilor în bucătărie, fiind recomandat să se vopsească ouăle de Paște. Tot în această zi, gospodinele încep să pregătească bucatele tradiționale pentru Paște: cozonacii, pasca, drobul sau sarmalele. În Joia Mare pot fi efectuate și ultimele cumpărături pentru masa festivă, iar seara se merge la Denia Joii Mari.
Vinerea Mare este denumită în mod tradițional și Vinerea Patimilor, fiind cea în care Iisus Hristos a fost răstignit, săvârșind sacrificiul suprem, pentru Mântuirea omenirii.
În Vinerea Mare este bine să se țină post negru sau, dacă nu, evită să consumi urzici și oțet. Atunci când a fost răstignit, Mântuitorul a fost bătut cu urzici și i s-a dat cu oțet pe buze, când a cerut apă.
În această zi tristă nu se fac treburi casnice și nu se vopsesc ouă. De asemenea, seara se merge la Denie, unde se cântă prohodul.
În Sâmbăta Mare, ultima zi dinaintea celei în care se sărbătorește Învierea este ultima în care gospodinele pot face ultimele pregătiri pentru masa de Paște. Tot în această zi poate fi sacrificat și mielul.
De asemenea, cei care nu au avut cum să vopsească ouă în Joia Mare, o pot face în Sâmbăta Mare, iar seara credincioșii merg la biserici pentru slujba de Înviere, cea mai importantă sărbătoare a creștinismului ortodox.
A început Săptămâna Patimilor: LUNEA MARE / Ce nu ai voie să faci azi
Incepe Săptămâna PATIMILOR. Ce reprezintă fiecare zi și ce sunt Deniile