Când pică moșii de iarnă în 2023? În acest an, sărbătoarea de Moşii de iarnă sau Sâmbăta Morţilor are loc la data de 18 februarie, înainte de Lăsatul secului de carne pentru intrarea în Postul Paştelui.
Sărbătoarea marchează începutul Sâmbetelor Morților, care se încheie în Săptămâna Mare, după care urmează Sfintele Paști. În fiecare an, în ziua de sâmbătă de dinaintea duminicii Înfricoșătoarei Judecăți (Lasata secului de carne), creștinii ortodocși își pomenesc morții. În această zi, în Biserică se pomenesc persoanele care nu au avut parte de slujbe rânduite la înmormântare. Pentru că mulți creștini au murit pe neașteptate și fără pregătirea necesară, Biserica face mijlocire pentru toți aceștia, ca să se bucure de fericirea veșnică.
În Sâmbăta Morților se spun rugăciunile înălțate de către cei vii pentru odihna veșnică a celor trecuți în neființă și pentru iertarea păcatelor lor.
Credincioșii care fac pomeniri în ziua Moșilor de Iarnă trebuie să meargă la biserică de dimineață, la Sfânta Liturghie. După această slujbă se oficiază și parastasul. La biserică se duc colivă, colac, sticlă cu vin, pomelnicul în care se trec numele celor plecaţi la Domnul şi lumânări, pentru ca acestea să fie slujite de către preoți. În afară de bucatele alese, se împart și vase noi cu mâncare.
În această zi obiceiul cere să se dea de pomană sarmale, plăcintă, vin, colivă, colaci, fructe sau chiar și lumânări aprinse. La mormintele rudelor oamenii trebuie neapărat să aprindă cel puțin două lumânări, care au rolul de a încălzi sufletele morților.
Îm această zi nu se lucrează. Tradiția străveche spune că femeile care nu țin cont de asta sunt pedepsite să tremure precum piftia și să li se întoarcă pomană dată. Mai mult, această zi trebuie respectată cu sfințenie pentru a te feri de nebunie.
Nu se fac nunți de Moșii de Iarnă. Odată cu Lăsatul secului de carne, cununiile religioase sunt interzise. Se mai pot oficia abia după a doua duminică după Paște, care se numește Duminica Tomii.