Prima pagină » Actualitate » Când s-ar putea închide cea mai spectaculoasă ȘOSEA din România în 2023. Cât timp mai au românii să se bucure de aventură

Când s-ar putea închide cea mai spectaculoasă ȘOSEA din România în 2023. Cât timp mai au românii să se bucure de aventură

Când s-ar putea închide cea mai spectaculoasă ȘOSEA din România în 2023. Cât timp mai au românii să se bucure de aventură

Una din cele mai importante atracții pe care țara noastră le oferă turiștilor este posibilitatea de a circula cu mașina pe Transfăgărășan, zonă considerată ca fiind una din cele mai spectaculoase șosele din lume.

Pe Transfăgărășan se poate circula integral doar aproximativ 4-5 luni pe an.

Transfăgărășanul este porția de drum care traversează, pe axa nord-sud, Munții Făgăraș, având o lungime de aproximativ 151 de km.

Se consideră că Transfăgărășanul începe din comuna Bascov, județul Argeș și se termină în apropierea comunei Cârțișoara, din județul Sibiu, scrie observatornews.ro.

Este vorba de un drum care traversează Munții Făgăraș, cei mai înalți munți de la noi din țară și care a fost construit în perioada 1970-1974, la inițiativa lui Nicolae Ceaușescu, fost președinte al Republicii Socialiste România.

Când s-ar putea închide Transfăgărășanul în 2023

Închiderea și deschiderea Transfăgărășanului se stabilește, de cele mai multe ori, în funcție de prognoza meteo și de eventuala apariție a unor fenomene meteo care ar putea reprezenta un pericol pentru cei care traversează această șosea, cum ar fi vânt puternic, ninsori abundente sau eventuale căderi de stânci ori copaci de pe versanți.

Potrivit specialiștilor, este de așteptat ca în 2023 să se poată circula pe Transfăgărășan până undeva la mijlocul lunii noiembrie, însemnând că românii, dar și turiștii din străinătate s-ar mai putea bucura de acest drum doar pentru câteva săptămâni.

Motivul pentru care nu se poate circula iarna pe Transfăgărășan

Nu se poate circula pe Transfăgărășan iarna din cauza pericolului pe care îl reprezintă anumite fenomene meteo, cum ar fi vântul puternic, inundațiile, ninsorile abundente sau eventualele căderi de stânci ori copaci de pe versanți. În funcție de altitudinea atinsă, putem vorbi despre anumite zone din drum care să rămână închise chiar și pentru o perioadă de 8 luni.

Autoritățile caută ca eventualele mașini care traversează Transfăgărășanul să nu fie lovite de intemperii sau să nu rămână blocate în troiene, fără provizii și fără posibilitatea de a se interveni rapid pentru salvarea oamenilor.

Când s-ar putea redeschide Transfăgărășanul în 2024

Redeschiderea Transfăgărășanului se face, de regulă, tot în funcție de prognoza meteo. De cele mai multe ori, circulația se redeschide pe bucăți pe Transfăgărășan, urmând ca drumul să fie redat în totalitate circulației abia undeva în luna iunie 2024.

Specialiștii estimează că 2024 nu va fi diferit de anii trecuți, ceea ce înseamnă că am putea circula integral pe Transfăgărășan abia din luna iunie a anului viitor, scrie sursa citată.

Sursa foto: Profimedia

Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții ... vezi toate articolele

Citește și