Când să-ți rezervi BILETUL de avion și de ce să eviți bagajul de cală. Sfaturi de la însoțitorii de zbor
Sezonul vacanțelor de vară din 2023 a început cu întârzieri și anulări de zboruri, iar sute de oameni au fost nevoiți să aștepte cu orele sau chiar cu zilele în aeroporturi. În aceste condiții, însoțitorii de zbor au câteva recomandări care să ne ajute să trecem cu bine peste acest tip de probleme care ne pot ruina concediile.
Alege cursele de dimineață
Întârzierile pot fi greu de evitat în lunile aglomerate de vară, dar însoțitorii de zbor recomandă cursele de dimineață. Există riscuri mai mici pentru a fi afectați de efectul de domino al unei zile pline de anulări și întârzieri de zboruri.
„Te confrunți cu mai puține întârzieri și mai puține efecte ale condițiilor meteo dacă poți urca în primul zbor al zilei, decât dacă aștepți până după-amiaza”, spune Andrew Henderson, care lucrează de 20 ani ca însoțitor de zbor pentru CNN.
Evită cele mai aglomerate zile
Majoritatea pasagerilor ar vrea să călătorească vineri seara sau luni dimineața. Drept urmare, „ambele zile vor fi foarte aglomerate”, spune Henderson.
„Dacă poți pleca marți, de exemplu, este mai puțin probabil să dai de atâtea persoane sau probleme cât ai avea dacă ai alege un zbor vineri la ora 17.00, când e aglomerat”, explică el.
Evitată escalele scurte
„Întotdeauna vedem oameni alergând de la un avion la altul prin terminale”, spune Rich Henderson, care lucrează ca însoțitor de zbor de 10 ani. Poate că cea mai ieftină opțiune de călătorie echivalează cu durata minimă de tranzit, dar Rich spune că întotdeauna merită să plătești mai mult – sau să cauți alte opțiuni ale companiilor aeriene – pentru a avea timp să prinzi cursa de legătură, mai ales în cazul unor întârzieri.
Andrew adaugă că acest sfat este esențial mai ales pentru zborurile internaționale.
Ia-ți ceva de mâncare la tine
Însoțitorii de zbor recomandă să nu ne bazăm pe mesele din avion, pentru că există întotdeauna riscul ca avionul să decoleze târziu sau ofertele culinare să nu ne fie pe plac.
„Nu te baza pe compania aeriană ca sursă principală de hrană. Dacă poți lua la tine un baton de cereale au alte alimente ambalate, eu zic să faci asta. Și apoi, dacă există mâncare disponibilă în avion, este doar un bonus”, spune Rich.
Însoțitorii de zbor recomandă să avem și o sticlă de apă în bagaj. Multe aeroporturi sunt acum echipate cu surse de apă, astfel încât sticlele pot fi umplute acolo.
Evită bagajele de cală
Majoritatea însoțitorilor de bord călătoresc doar cu bagaje de mână.
„Dacă nu poți împacheta totul într-o geantă mică, atunci probabil că ai făcut bagajul greșit”, spune Rich.
Însoțitorii de zbor avertizează că riscul pierderii bagajelor este destul de mare. Și nu e vorba doar de asta. Chiar dacă bagajul ajunge la destinație, trebuie să ții cont de întreaga călătorie. O geantă mare e greu de cărat pe trotuare înguste, în pantă, sau pe scări.
Cumpără bilete din timp
Însoțitorii de zbor ne sfătuiesc să cumpărăm bilete de avion pentru sezonul opus, dacă vrem să prindem cele mai bune oferte. Acum, de exemplu, ar fi momentul să începem să ne planificăm vacanțele de Crăciun și Revelion și să începem să căutăm bilete ieftine. Ținând, însă, cont și de sfaturile de mai sus.