Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a stabilit, alături de reprezentanții instituțiilor implicate în plata la domiciliu a pensiilor, urgentarea procedurilor pentru a plăti la timp drepturile aferente lunii ianuarie 2021.
În 2021, pensiile vor fi achitate la domiciliu în intervalul 1-15 al fiecărei luni, informează ministerul.
“Ministrul Raluca Turcan a stabilit cu reprezentanţii Casei Naţionale de Pensii Publice, Ministerului Finanţelor şi Companiei Naţionale Poşta Română, instituţiile care colaborează pentru plata pensiilor la domiciliul beneficiarilor, un calendar care să asigure urgentarea procedurilor pentru a plăti pensiile la timp în luna ianuarie, chiar dacă instituţiile funcţionează cu program redus de sărbători”, se menţionează într-un comunicat citat de stirileprotv.ro.
Potrivit calendarului stabilit, Poșta Română va primi în 4 ianuarie 2021 ordinele de plată pentru pensii, urmând a fi distribuite la domiciliu.
Pensiile vor crește anul acesta cu 8 procente (un plus la punctul de pensie de aproximativ 100 de lei).
Turcan nu a precizat însă dacă majorarea va fi de la 1 ianuarie sau nu, în condițiile în care încă se calculează bugetul pe anul viitor.
În 2024, punctul de pensie ar trebui să ajungă la 1.814 lei. În următorii 4 ani, Guvernul estimează că punctul de pensie ar urma să se majoreze cu circa 400 de lei față de cât este acum, în condițiile în care România are printre cele mai mici pensii din UE.
Potrivit unui studiu, mulți români apropiați de vârsta pensionării au datorii egale sau mai mari decât câștigă.
Premierul României, Florin Cîțu, a anunțat miercuri, 30 decembrie, după ședința de Guvern, că pensiile și alocațiile vor crește, însă „în cea mai bună formulă pentru întreaga economie, nu doar pentru anumite categorii”.
Premierul a subliniat faptul că exclude asumarea răspunderii pentru adoptarea bugetului. Florin Cîțu a anunțat că proiectul privind creșterea salariului minim a fost miercuri în primă lectură și există intenția de a-l crește de la 1 ianuarie.
„Nu a fost adoptat azi, dar am fost asigurați că este ok să fie adoptat și săptămâna viitoare”, a declarat acesta.
De asemenea, Florin Cîțu a explicat faptul că pe actuala construcție bugetară creșterea cu 20% a alocațiilor este sustenabilă, dar decizia nu este a Guvernului, ci a Parlamentului.