Prima pagină » Actualitate » Când trebuie trecută o persoană la întreţinere? Ce arată legea

Când trebuie trecută o persoană la întreţinere? Ce arată legea

Când trebuie trecută o persoană la întreţinere? Ce arată legea
Când trebuie trecută o persoană la întreţinere / sursă foto: Envato

Când trebuie trecută o persoană la întreţinere, de fapt? Iată ce arată Legea 196/2018 și ce trebuie să știe cetățenii care locuiesc la bloc.

Există situații când primești în vizită, acasă, pentru câteva zile, un prieten sau rudele. Există situații în care te poți muta cu o persoană, iar aici intervine legea. După câte zile trebuie să declari persoana care s-a mutat cu tine? Când trebuie trecută la întreținere și ce arată legea? Există situații în care se pot aplica sancțiuni în cazul persoanelor care nu se conformează în fața legii.

Așa cum se cunoaște până acum, atunci când locuiești într-un condominiu, trebuie să respecți anumite reguli. Evident, chiar și când locuiești într-un spațiu care nu presupune un loc comun, precum locuitul la casă, este necesar să respecți regulile comunității din care faci parte. De data aceasta, în atenție se află o altă speță din Legea 196/2018 – Drepturile şi obligaţiile proprietarilor.

Când trebuie trecută o persoană la întreţinere

Persoanele care locuiesc într-o garsonieră sau un apartament trebuie să fie declarate la întreținere. De obicei, se completează o cerere care ajunge în posesia Administratorului. Acest aspect este valabil atât în cazul proprietarului, cât și a unui chiriaș. Legea arată că o persoană trebuie să fie declarată la întreținere, dacă locuiește mai mult de 15 zile într-un apartament. În caz contrar, ar putea să se aplice sancțiuni, în funcție de regulile fiecărei asociații de proprietari.

Indiferent de schimbarea survenită – alăturarea unei persoane într-un spațiu, decesul unei persoane, este important ca președintele asociației să fie informat. Iată ce arată Secțiunea a II-a – Obligaţiile proprietarilor din condominii, art. 30.

„(1) Proprietarii din condominii au obligaţia să notifice preşedintelui orice schimbare intervenită în structura şi numărul membrilor familiei prin deces, căsătorii sau naşteri, persoanele luate în spaţiu, precum şi locatarii/comodatarii ca urmare a închirierii sau a împrumutării locuinţei.

(2) Notificarea prevăzută la alin. (1) se face în scris în termen de 10 zile de la schimbarea intervenită, de la luarea în spaţiu, respectiv de la semnarea contractului de închiriere/comodat”, arată legea.

V-ar putea interesa și:

Sursă foto: Envato – caracter ilustrativ

A căpătat experiență în trustul Intact Media Group și a activat, ulterior, în echipa Kanal D. În 2019 s-a alăturat trustului Gândul Media Network, semnând articole în CIAO, VERDICT, CANCAN ... vezi toate articolele

Citește și