Prima pagină » Actualitate » Când trecem la ora de iarnă în 2024/Care state din UE au renunțat la acest sistem

Când trecem la ora de iarnă în 2024/Care state din UE au renunțat la acest sistem

Când trecem la ora de iarnă în 2024/Care state din UE au renunțat la acest sistem

În 2024, trecerea la ora de iarnă se va face în ultima săptămână din luna octombrie. Mai precis, în noaptea de sâmbătă, 26, spre duminică, 27 octombrie. Atunci, ceasurile vor fi date cu o oră înapoi, iar ora 4:00 va deveni ora 3:00.

Așadar, ultima zi de duminică din luna octombrie va fi cea mai lungă din acest an, având 25 de ore.

Germanii au fost primii care au introdus ora de vară, începând cu anul 1916 (între 30 aprilie şi 1 octombrie). I-au urmat britanicii, care au introdus ora de vară tot în 1916 (între 21 mai şi 16 octombrie).

Ulterior, și alte ţări au trecut la acest sistem, adoptând ora de vară – Belgia, Danemarca, Franţa, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia, Turcia şi Tazmania.

Există, însă, și o serie de state care au renunțat la schimbarea orei în funcție de anotimp și aici enumerăm Panama, Ecuador, Venezuela, Columbia, Nicaragua, Guatemala, Hawaii, Belarus sau Islanda.

De ce se schimbă ora în funcție de anotimp

Introducerea orei de vară a avut ca scop creșterea numărului de ore în care oamenii beneficiază de lumina naturală a Soarelui. Țările europene au adoptat acest sistem în secolul trecut, pentru a economisi energie.

La ora de vară, ceasul se dă înainte cu o oră (ora 3:00 devine ora 4:00). La ora de iarnă, operațiunea este inversă și ora 4:00 devine ora 3:00.

Țara noastră a adoptat acest sistem în 1932. Atunci, ora se modifica în prima duminică a lunii aprilie, respectiv în prima duminică a lunii octombrie. După alte mici fluctuații, în 1997, prin ordonanţă guvernamentală, orarul de vară a fost, din nou, corelat cu cel practicat în ţările Uniunii Europene.

Tot UE a decis ca ora de vară și ora de iarnă să dispară din anul 2025, dar o decizie finală rămâne a fi adoptată de fiecare țară în parte.

În ce fel ne afectează schimbarea orei

Schimbarea orei (vara sau iarna, în funcție de anotimp) are un impact semnificativ asupra oamenilor. Unele persoane suferă în primele zile după schimbarea orei, ceea ce arată că, în cazul lor, acest sistem al schimbării orei are efecte negative asupra sănătății.

Astfel, în primele zile după schimbarea orei, sunt oameni care suferă de simptome diverse precum iritabilitate, insomnie, oboseală în timpul zilei și reducerea funcției imunitare. De asemenea, s-a constatat că accidentele vasculare cerebrale, atacurile de cord și accidentele de muncă sunt mai frecvente în primele săptămâni după schimbarea orei.

CITEȘTE ȘI:

Ora de iarnă 2024 | Se mai schimbă sau nu ora în România? Decizia luată de Uniunea Europeană

Meteorologii ACCUWEATHER anunță o iarnă grea și lungă. Pe ce dată vin ninsorile în București și în celelalte orașe din România

Laurențiu Teodorescu este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si ... vezi toate articolele

Citește și