Când va fi recepţionat cel mai scump drum judeţean din România, Transapuseana, realizat parțial cu fonduri europene. Drumul străbate Munţii Trascăului

Publicat: 01 09. 2024, 22:58
Actualizat: 01 09. 2024, 23:04

Transapuseana, unul din cele mai spectaculoase drumuri din România, considerat și cel mai scump drum judeţean (denumit DJ 107 I) din ţară, a fost finalizat și urmează să fie recepţionat până la sfârșitul acestei luni.

Drumul străbate crestele munţilor Trascăului şi are o lungime de 78 de kilometri. A costat aproximativ 73 de milioane de euro şi a fost realizat parţial cu fonduri europene.

Drumul judeţean 107I din judeţul Alba, cunoscut sub denumirea Transapuseana, este considerat unul dintre cele mai spectaculoase drumuri montane din România. Tronsonul face legătura între municipiul Aiud (autostrada A10) şi zona Bucium (Abrud – DN 74).

„Drumul străbate una dintre cele mai sărace zone din România, de la Aiud-Râmeţ-Ponor-Mogoş-Bucium şi este o oportunitate pentru dezvoltarea economică şi turistică a zonei. Deja, pe acest drum sunt mii de turişti care îl străbat cu autoturismul, dar în mod special este o atracţie pentru motociclişti”, notează jurnaliştii de la Ziarul Unirea.

„Am început proiectul de modernizare a drumului cu gândul de a dezvolta o zonă atât de frumoasă a Apusenilor, dând o şansă celor care au trăit de-a lungul timpului aici şi reclădind alături de oameni harnici şi dedicaţi comunităţilor din care provin. Prin intermediul Transapusenei, arătăm tuturor românilor ce lucruri frumoase avem în judeţul Alba”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Alba, Ion Dumitrel.

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Alba Marius Haţegan a declarat, pentru publicaţia citată, că recepţia lotului 2 se va face la sfârşitul lunii septembrie.

„Constructorul, care şi-a făcut treaba exemplar, respectând termenele de execuţie şi standardele foarte ridicate de calitate, va solicita stabilirea recepţiei la terminarea lucrărilor. Recepţia în cauză nu poate fi făcută mai târziu de 30 septembrie 2024”, a precizat Haţegan.

Potrivit vicepreşedintelui CJ Alba, pentru realizarea drumului s-au folosit peste 46.000 de tone de beton asfaltic, peste 71.000 de tone de strat de binder, peste 64.000 de metri cubi de piatră spartă pentru fundaţii şi peste 35.000 de metri de parapet metalic. De asemenea, cantitatea de beton folosit pentru lucrări de consolidare a fost de 35.202 metri cubi.

FOTO & VIDEO – Ziarul Unirea