Prima pagină » Actualitate » Când vor plăti românii cel mai mult la curent electric. Luna pentru care trebuie să faceți economii

Când vor plăti românii cel mai mult la curent electric. Luna pentru care trebuie să faceți economii

Când vor plăti românii cel mai mult la curent electric. Luna pentru care trebuie să faceți economii

Facturile la energie electrică au devenit o adevărată problemă, în ultimele luni, mii de români având de plată sume colosale. Însă, problemele sunt departe de a se termina. 

Chiar dacă Guvernul a aprobat o nouă ordonanță pentru introducerea unui mecanism de achiziție centralizată a energiei, care a introdus un preț plafonat la energie electrică de 1,3 lei/kWh, valabil atât pentru marii consumatori, cât și pentru cei care consumă peste 255 kWh, facturile mari vor continua să vină. Cel puțin până în luna februarie.

Ministrul Energiei a anunțat că în luna februarie vom primi cea mai mare factură la curent, deoarece atunci se va face regularizarea. Astfel,  până la sfârșitul anului românii se vor plăti facturi mari, tarifele practicate de furnizori fiind valabile. În februarie 2023, după ce se va face regularizarea, oamenii îşi vor lua înapoi banii plătiţi în plus.

”Vom rămâne raportat la consumul mediu anual al anului 2021, care pentru consumatorul casnic nu poate să fie un an rău. Pentru că a fost anul de pandemie în care, din păcate, cea mai mare parte dintre români a stat mult timp acasă. La nivelul consumului efectiv și ca oamenii să nu plătească mai multă energie și un preț mai mare decât cel pe care îl au realizat, în luna februarie a anului următor se va face regularizarea pentru anul și încadrarea în consumul efectiv realizat” a explicat Marian Neacșu.

Care va fi prețul energiei pentru populație

Noua ordonanță de urgență în energie a introdus un preț plafonat la energie electrică de 1,3 lei/kWh, valabil atât pentru marii consumatori, cât și pentru oamenii care consumă peste 255 kWh. Prețul energiei pentru populație este de:

    • 0,68 lei/kWh pentru un consum lunar de până la de 100 kW
    • 0,8 lei/kWh pentru un consum lunar între 100 kW și 255 kW
    • 1,3 lei/kWh pentru consum peste 255 kW și 0,8 lei/kW pentru primii 255 kW consumați, pentru consumatori casnici

Pentru IMM-uri – prețul facturat de furnizorii de energie va fi de 1 leu/ kWh, iar pentru marea industrie, de 1,3 lei/ kWh.„Sistemul este unul ingenios. Trebuie să recunoaștem, este aplicat de ceva timp în Franța un sistem asemănător, îi spune ARENH, îl puteți găsi. Numai că acolo, în Franța, vorbim doar de energia nucleară care intră în această platformă. Aici vorbim de o platformă pentru o mai largă tehnologie. Prețul de achiziție al acestei energii este prețul de referință din Ordonanța 119, este acel 450 de lei, preț la care statul nu percepe absolut nicio contribuție la fondul de tranziție energetică. Este un preț care asigură dezvoltarea investițiilor în continuare ale companiilor. Este un preț care permite în continuare dezvoltarea de noi capacități de producere a energiei electrice. Vor participa în acest sistem doar capacitățile puse în funcțiune înainte de adoptarea ordonanței 27. Dăm un semnal clar în piață pentru investiții noi care energia acestora nu va fi captată în acest sistem. Pentru anul 2023 estimăm o cantitate de o treime din piața de energie care se va regăsi în acest sistem. Eu cred că în momentul de față putem vorbi de o achiziție și de un preț al energiei electrice achiziționat de către furnizor, care va permite menținerea acestor plaje”, a declarat Virgil Popescu.

Începând din luna martie a anului 2023, românii vor plăti exact atât cât consumă.

 

Citește și