Prima pagină » Actualitate » Candidatul PSD-PNL la Primăria Brașov răspunde acuzațiilor lui Allen Coliban că este ”omul clanurilor”. ”Eu am demonstrat că nu sunt penal. El poate?”

Candidatul PSD-PNL la Primăria Brașov răspunde acuzațiilor lui Allen Coliban că este ”omul clanurilor”. ”Eu am demonstrat că nu sunt penal. El poate?”

Candidatul PSD-PNL la Primăria Brașov răspunde acuzațiilor lui Allen Coliban că este ”omul clanurilor”. ”Eu am demonstrat că nu sunt penal. El poate?”
George Scripcaru, candidatul Alianței PSD-PNL la Primăria Brașov, la alegerile din 2024

Fostul primar al Brașovului, George Scripcaru, candidatul Alianței PSD-PNL la alegerile din 9 iunie 2024, îl acuză pe principalul său contracandidat, edilul USR Allen Coliban, de incompetență și susține că, în cei patru ani de mandat, a transformat Brașovul într-un oraș blocat.

  • George Scripcaru răspunde, într-un interviu, acuzațiilor aduse de Allen Coliban și de USR că ar fi ”omul clanurilor” și explică de ce apare în fotografii cu persoane despre care se spune că ar fi interlopi.
  • Fostul primar spune și ce se va întâmpla cu festivalurile din Brașov, dacă va fi reales, arătând de ce acuzațiile USR și ale lui Allen Coliban sunt false.
  • George Scripcaru crede că Brașovul are trei mari probleme care trebuie rezolvate urgent, respectiv traficul extrem de îngreunat, lipsa parcărilor și sănătatea, dar subliniază că trebuie găsite urgent soluții la ”problema drogurilor și a siguranței copiilor în fața acestei nenorociri”.
  • El îi îndeamnă pe brașoveni să vină la vot pe 9 iunie și să aleagă așa cum știu ei mai bine, pentru a nu mai permite încă ”patru ani de scandal, de circ, de “nu se poate”.

Întrebat de ce crede că a pierdut alegerile din 2020 și dacă acum are convingerea că s-ar putea reîntoarce în fotoliul de primar al Brașovului, George Scripcaru spune că, în urmă cu patru ani, a greșit că nu a dat replica minciunilor care s-au spus despre el în campania electorală și că, din cauza pandemiei de coronavirus, nu a putut să facă mai multe pentru a convinge brașoveni să îl realeagă, însă acum, situația s-a schimbat și brașovenii pot face comparație între proiectele lui din cele patru mandate de primar și dezastrul lăsat în urmă de Allen Coliban după un mandat în administrarea orașului.

George Scripcaru a fost primar PDL şi, ulterior, PNL al Braşovului, timp de patru mandate succesive, din 2004 până în 2020, când a fost învins de Allen Coliban, candidatul USR. El candidează la alegerile din 9 iunie 2024 din partea Alianței PSD-PNL.

Fostul primar al Brașovului a avut patru dosare de corupție, în toate primind achitări. Judecătorii l-au achitat în dosarul privind interzicerea de mesaje electorale ale lui Allen Coliban, atunci candidat USR, în mijloacele de transport în comun din Brașov, în campania din 2020, dar și în dosarele „Termoficarea”, ”Skoda, și cel privind farmacia de la Spitalul Județean.

Contracandidatul dumneavoastră Allen Coliban și USR vă acuză că sunteți omul clanurilor. Cum răspundeți acestor acuzații?

Eu sunt omul de administrație, omul care face, candidatul brașovenilor care simt că Brașovul este blocat de incompetența USR. USR folosește aceleași tactici ca acum patru ani. Atunci eram ”penal”, acum sunt ”omul clanurilor”. Eu mi-am demonstrat în instanță nevinovăția, am luptat pentru dreptate, pentru că am știut că sunt nevinovat.

Totuși, ați făcut poze cu persoane despre care USR spune că sunt interlopi!

Suntem în campanie, fac poze cu sute de oameni în fiecare zi. Fac poze cu toți brașovenii, fără să le cer CV-ul sau cazierul. Și Allen Coliban are poze cu aceiași oameni cu care am făcut și eu fotografii. Sunt brașoveni, sunt oameni, sunt liberi, eu îi apreciez pe toți oamenii în mod egal.

Cine greșește, trebuie pedepsit. Dar nu cred că USR-ul, un partid cu propriile probleme și acuzații de corupție, sunt o instanța morală care să spună cine e penal și cine nu.

USR și Coliban vă acuză că, odată ce veți ajunge primar, festivalurile pentru tineri vor fi anulate. Este adevărat?

Brașovul este un oraș multicultural, multietnic, cu o reprezentare foarte importantă a generației tinere. Tinerii Brașovului, la fel ca și cei mai în vârstă, au nevoie de cultură, de artă, de festivaluri. Orice festival care atrage oameni, chiar și cele mai noi, vor continua, la fel cum vor continua și alte festivaluri de tradiție ale orașului.

Politica nu trebuie să oprească nevoia orașului, dorința oamenilor pentru manifestări artistice sau culturale. În niciun caz nu voi face expoziții precum cea promovată de Allen Coliban în clădirea Centrului Cultural Apollonia, care a revoltat şi oripilat opinia publică.

O Primărie responsabilă are rolul de a educa, de a transmite valori sănătoase, nu bolnăvicioase. Festivalurile vor continua, avem diferențiatori puternici față de alte orașe – junii, valori și tradiții locale. Trebuie să le promovăm, să folosim potențialul cultural în folosul dezvoltării orașului.

Ce veți face în plus pentru tineri?

Îmi doresc ca Poiana Brașov să fie o destinație turistică și vara, nu doar pe perioada sezonului de schi. Mi-aș dori evenimente sportive sub umbrela Brașov Xtreme Summer pentru iubitorii de sporturi extreme montane. Pentru cei care preferă mountain bike-ul, pentru cei care practică alergarea montană, zborul cu parapanta. Ar fi o soluție bună și pentru tineri, un magnet pentru Brașov și pentru Poiană, un sprijin pentru hotelieri și cei din HORECA.

Beneficiem în jurul Brașovului de mai multe aerodromuri sportive și de agrement. Avem aerodrom la Ghimbav, la Sânpetru, la Prejmer, între Râșnov și Tohanul Nou, avem Aeroportul Brașov și Academia Forțelor Aeriene, deci putem dezvolta o manifestare legată de aviația sportivă.

Și mai vreau ceva pentru cei mici, pentru familiile cu copii. Brașovul, oraș prieten al copiilor! Parcul Rulmentul trebuie transformat într-un complex educațional, unde cei mici pot deprinde cunoștințe prin joc și educație experiențială.

Este educația cea mai importantă temă din campania electorală din Brașov?

Soluțiile mele sunt clare, nu e nicio noutate! Școală, grădiniță, creșă în fiecare cartier. Tot ce s-a construit în ultimii patru ani de această administrație sunt proiectele lăsate de mine în Primărie. Astăzi, îmi pun problema cum să atragem cadre didactice, specialiști în educație timpurie, îngrijitori.

Brașovul are capacitatea de a construi, are buget și are voință. Vom face clădirile! Dar deja mă gândesc de pe acum la investiția în resursa umană. Copiii au nevoie de cei mai buni dascăli care să-i îndrume.

Este Allen Coliban un primar penal, așa cum a fost acuzat de-a lungul timpului?

Eu am fost acuzat pe nedrept că sunt penal. Mi-au fost aduse acuzații, am fost trimis în judecată, m-am apărat și am spus de fiecare dată adevărul.

Nu spun despre Coliban că este penal, spun că are foarte multe explicații de dat. Instituții ale statului au spus că a prejudiciat bugetul local în mai multe rânduri. Afacerea FC Brașov, Catacombele, autorizația pentru casa pe care o are în Șchei, lista este lungă.

Există dosare deschise, la fel cum au existat și în cazul meu. Atunci, despre mine, Coliban spunea că sunt penal. Eu am demonstrat că nu sunt. Dar el? Poate demonstra același lucru?

Tot Coliban îi acuză pe consilierii locali din Brașov că blochează proiectele municipiului. Cum vedeți lupta din Consiliul Local?

Ca primar, trebuie să lucrezi pentru toți brașovenii, nu doar pentru unii. Allen Coliban nu a fost capabil să creeze majorități în Consiliul Local, în ciuda faptului că ceilalți consilieri i-au votat peste 99% dintre inițiative.

Coliban folosește Consiliul Local ca instrument de propagandă și de campanie electorală, în speranța că îi va păcăli pe brașoveni. Nu a reușit acest lucru, dar a sacrificat dezvoltarea orașului pe mize politice mici, sperând că va fi reales. Nici asta nu va reuși! Modul în care Allen Coliban s-a comportat cu Consiliul Local arată că înțelege greșit democrația și că are apucături de dictator.

Care este cea mai mare problemă a Brașovului astăzi?

Sunt trei probleme ale orașului, la egalitate. Traficul extrem de îngreunat, lipsa parcărilor și sănătatea! Și mai este problema drogurilor și a siguranței copiilor în fața acestei nenorociri.

Pentru problemele de infrastructură, avem soluții multiple. Pasaje rutiere, realizarea unei parcări în centrul orașului, parcări supra și subterane la intrarea și ieșirea din oraș. Centre medicale de proximitate și investiții în refacerea spitalelor, împreună cu Consiliul Județean.

Dar siguranța copiilor în fața drogurilor este ceva la care trebuie să ne gândim cu toții, părinți, bunici, profesori. Soluția există și o vom aplica din prima zi. Montarea camerelor în jurul școlilor, centre de consiliere, centru pentru tratararea dependențelor.

Dar nu pot să tac și să nu spun că USR, Coliban și Victor Ilie, deputat USR, împreună cu Radu Hossu, strategul USR, incită la consumul de droguri. Inclusiv în Parlament. Sunt acte oficiale. Nu pot să fiu de acord cu asta! Niciodată!

Ce mesaj le transmiteți brașovenilor, înainte de alegeri?

Să vină la vot! Să aleagă așa cum știu ei mai bine, pentru că sunt oameni inteligenți! Diferența este clară. Proiectele pe care le-am făcut ca primar se văd în tot orașul.

Azi, după patru ani de administrație USR, orașul este blocat. Să nu stea acasă, nici cei tineri, nici părinții cu copii, nici bunicii Brașovului. Să facă diferența la urne!

Vă votează tinerii din Brașov, sau îl preferă pe contracandidatul dumneavoastră?

În fiecare zi, de câteva luni, cumpăr câte o cafea din oraș. Mă întâlnesc cu tinerii, discut cu ei și sunt mândru să văd cât de inteligenți sunt. Că nu le place circul, scandalul, că vor să vadă că se muncește. Pe Facebook, nu se prea muncește. Asta a livrat actualul primar. Mult facebook, puține proiecte!

De ce ați pierdut alegerile în 2020?

Pentru că nu am dat replică minciunilor care s-au spus despre mine! Pentru că oamenii au stat în casă din cauza pandemiei. Dar asta s-a schimbat acum și oamenii pot face diferența. De aceea, îi rog pe toți cei care știu cum s-a transformat Brașovul în mandatele mele de primar, să vină la vot!

Ce mesaj aveți pentru alegătorii AUR, SOS, independenți?

Eu îi apreciez pe toți brașovenii, indiferent că îl simpatizează pe Simion, pe Șoșoacă sau pe Coliban. Dar nu ne mai permitem încă patru ani de scandal, de circ, de “nu se poate”. Trebuie să deblocăm orașul urgent, pentru că pierdem competiția cu celelalte orașe din România. Acum nu mai este vorba de politică, e vorba de Brașov.

Cum veți rezolva problema mobilității în zona metropolitană? Brașovenii se plâng de aglomerație, mulți dintre ei fac naveta spre muncă și înapoi spre casă.

Realitatea este că zeci de mii de brașoveni lucrează zilnic în fabricile, firmele sau parcurile industriale din afara municipiului. În egală măsură, zeci de mii de oameni din zona metropolitană vin zilnic la muncă în Brașov. Evident că, la ore de vârf, acest du-te -vino aglomerează căile de acces.

Soluțiile pe care le propun, începând cu ocolitoarea mare, rezolvă problema. Avem nevoie de soluții de tip Park & Ride. Vreau ca brașovenii să nu mai stea în trafic. Vreau ca brașovenii să își consume timpul liber în mod plăcut, alături de cei dragi și nu enervându-se în trafic. Reducerea acestui stres e o chestiune care ține și de sănătatea publică.

Absolventă a Facultății de Jurnalism a Universității din București, cu o experiență în domeniile internațional și eveniment. S-a alăturat echipei Gândul în 2021. vezi toate articolele

Citește și