Canicula determină creșterea tarifelor la ENERGIE pentru proprietarii de panouri fotovoltaice. Sfatul specialiștilor pentru diminuarea cheltuielilor

Publicat: 11 07. 2024, 16:35
Actualizat: 11 07. 2024, 16:39

This browser does not support the video element.

Tarifele la energie, din România, sunt cu mult peste media țărilor din regiune, iar principala cauză e faptul că producția din surse regenerabile scade în perioadele caniculare

Panourile dau cel mai bun randament la 25°C, adică în lunile de primăvară și toamnă. Potrivit testelor de specialitate, fiecare grad în plus scade cu aproape 0,5% din puterea panourilor.

Pentru a nu avea neplăceri, specialiștii recomandă supradimensionarea sistemului de panouri fotovoltaice cu aproximativ 30%, altfel riscați să consumați și mai mult din rețea, mai ales vara, când aparatele de aer condiționat funcționează aproape neîntrerupt.

Pentru moment, tariful pentru energia electrică este plafonat la nivelul populației, până în martie anul viitor, însă, România a avut prețuri record la energie, mult peste media statelor europene. În această perioadă, temperaturile sunt și cu 7° peste medie, iar atunci când este foarte cald și nu bate vântul, producția de energie eoliană scade.

De asemenea debitul Dunării este sub media multianuală la intrarea în țară și este prevăzut să scadă cu aproximativ 15% în următoarea săptămână.

Specialiștii spun că variațiile de pe piață se vor regăsi în facturile noastre începând cu anul viitor, când prețurile la energie nu vor mai fi plafonate.