CANICULĂ extremă în următoarele două săptămâni cu temperaturi de până la 41 de grade Celsius la umbră. Care va fi cea mai afectată zonă din România?
România va fi lovită de un val de caniculă extremă în următoarele două săptămâni care ar putea genera fluctuații de temperatură și posibile fenomene meteorologice violente, a declarat Meteorologul Gabriela Băncilă, director în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), care atenționează despre un fenomen atmosferic numit „blocaj atmosferic” care are loc deasupra sudului Europei.
Se estimează că valul de căldură ar putea avansa către Peninsula Balcanică, inclusiv România, dar există și posibilitatea ca acesta să se retragă, ceea ce ar duce la fluctuații de temperatură și posibile fenomene meteorologice violente în următoarele două săptămâni.
Gabriela Băncilă, meteorolog previzionist la ANM, a declarat:
„Aceasta este o situație de blocaj. Aceste situații pot duce la valuri de căldură, valuri de frig sau chiar inundații ca urmare a ploilor persistente și abundente. Blocajul atmosferic constă în prezența unui sistem de presiune ridicată care se acumulează și menține o masă de aer stacionară. Masa de aer stagnează și se încălzește excesiv.
Având această acumulare de aer cald în apropierea țării noastre, ne putem aștepta ca acesta să influențeze, într-o măsură mai mare sau mai mică, și teritoriul României.
Sudul României, zona cea mai afectată de caniculă
Se estimează că în următoarele două săptămâni va fi foarte cald, în special în jumătatea de sud a țării. Există intensificări și retrageri ale acestei mase de aer cald, ceea ce nu este ideal, deoarece apropierea dintre aerul foarte cald și un aer mai rece poate duce la fenomene violente și furtuni puternice.
Așadar, rămânând la căldură, prognozele meteorologice pentru următoarele două săptămâni și toate informațiile furnizate de centrele meteorologice din Europa și Organizația Mondială a Meteorologiei indică, cu o probabilitate de 90%, că acest val de căldură va persista până pe 25 iulie în sudul Europei.
Când spunem ‘până pe 25 iulie’, trebuie să înțelegeți că după această dată există o incertitudine în ceea ce privește prognoza. Totuși, este suficient să vorbim despre următoarele două săptămâni.
Temperaturi de până la 41 de grade Celsius la umbră
În zonele urbane, efectul de insulă de căldură accentuează căldura, în special pe timpul nopții. Aș dori să reamintesc celor care ne urmăresc că vorbim despre temperaturi maxime de 40-41 de grade Celsius la umbră. Temperatura resimțită va fi, cu siguranță, mai ridicată.
Pe suprafața betonului și asfaltului, temperaturile vor fi și mai ridicate. Temperatura nu va scădea sub 22 de grade Celsius noaptea. Un aspect specific acestui val de căldură este evoluția temperaturii pe parcursul a 24 de ore.
Dacă la ora 10 dimineața avem 30 de grade Celsius și temperatura crește treptat până la acele 40-41 de grade, iar apoi scade la fel de treptat și ușor în timpul serii și nopții, astfel încât la miezul nopții avem tot 30 de grade sau peste 25 de grade, corpul uman tolerează greu această temperatură constantă.
Acesta este cel mai semnificativ val de căldură în această vară și în acest an, dar asta nu înseamnă că nu mai pot exista astfel de perioade și după aceste două săptămâni.
„Luna iulie este cea mai caldă lună în țara noastră. Există înregistrări și recorduri de temperatură, dar recordul absolut a fost stabilit la începutul lunii august. Este un aspect de urmărit, mai ales după vara trecută, care a fost extrem de caldă în Europa. Multe țări europene se află abia la începutul sezonului de incendii de vegetație, ca urmare a uscăciunii persistente care se instalează”, a declarat Gabriela Băncilă, potrivit Digi24.