Canicula ne arde la buzunare. Cu cât CRESC facturile dacă ținem aerul condiționat pornit zece ore pe zi
Canicula din ultima perioadă duce la creșterea consumului de energie electrică la nivel național și, implicit la creșterea facturilor la curentul electric.
Costurile cu energia pot crește chiar și de patru ori din cauza aparatului de aer condiționat, arată Observator.
La nivel european chiar s-au înregistrat probleme din cauza consumului ridicat. Nu și în România, sau cel puțin nu deocamdată. Asta pentru că am fost salvați de producția prosumatorilor, spun specialiștii.
Și cum canicula pare că va continua, aparatele de aer condiționat vor funcționa la maximum în continuare.
„22 de grade. Vreo 3 ore. Până când se răcoreşte. Având un singur aer condiţionat, să facă faţă toată casa”, spune un român.
Un alt român spune că se așteaptă ca luna aceasta să plătească în jur de 400 de lei la electricitate.
Cât consumă aerul condiționat
Aerul condiţionat e cel mai mare consumator de energie în această perioadă. Poate ajunge să consume mai mult decât toate electrocasnicele la un loc. Dacă funcţionează 6 ore şi jumătate pe zi, asta se va traduce într-un consum de energie electrică de 170 kWh pe lună. În timp ce toată aparatura din locuinţă are un consum de mai puţin de 100 de kWh, arată sursa citată.
„În situaţia în care folosim intensiv sistemul de aer condiţionat, în situaţia în care temperaturile se vor menţine foarte ridicate, există posibilitatea să avem un consum mai mare de la 2 ori la 4 ori”, explică Dumitru Chisăliţă, Asociaţia Energia Inteligentă.
Costul e determinat de temperatura pe care e setat aparatul. Cu cât aceasta e mai mică, cu atât consumul de energie creşte şi poate ajunge la 1,5 kWh. Dacă, spre exemplu, ţinem în priză aerul condiţionat 10 ore pe zi, asta se traduce într-un cost suplimentar la factură de 585 de lei pe lună.
Consumul mai mare de energie electrică face în aşa fel încât şi preţurile să crească. La sfârşitul săptămânii trecute, România a avut cel mai mare preţ la energie din Uniunea Europeană. Un MW s-a vândut şi cu 129 de euro.