Cântărețul american Tony Bennet a murit la vârsta de 96 de ani, după o CARIERĂ impresionantă

Publicat: 21 07. 2023, 17:48
Sursa: Captură Youtube

Tony Bennett, autorul mai multor cântece clasice americane, care rămâne în istoria muzicii prin abilitatea de a crea noi standarde, precum „I Left My Heart In San Francisco”,  a murit vineri.

Artistul, care a onorat o carieră de zeci de ani care i-a adus admiratori de la Frank Sinatra la Lady Gaga, avea 96 de ani, iar decesul a survenit cu doar două săptămâni înainte de ziua sa de naștere.

Jurnalista Sylvia Weiner a confirmat moartea lui Bennett pentru The Associated Press, spunând că acesta a decedat în orașul său natal, New York. Nu a existat o cauză specifică, dar Bennett fusese diagnosticat cu boala Alzheimer în 2016.

Ultimul dintre marii cântăreți de saloon de la mijlocul secolului al XX-lea, Bennett a spus adesea că ambiția sa de-o viață a fost să creeze „un catalog de hituri mai degrabă decât discuri de succes”. A lansat peste 70 de albume, care i-au adus 19 premii Grammy competitive – toate, cu excepția a două, după ce a ajuns la vârsta de 60 de ani – și s-a bucurat de o afecțiune profundă și durabilă din partea fanilor și a colegilor artiști.

Bennett nu își spunea propria poveste atunci când cânta; în schimb, a lăsat muzica să vorbească – Gershwin și Cole Porter, Irving Berlin și Jerome Kern. Spre deosebire de prietenul și mentorul său Sinatra, el interpreta un cântec mai degrabă decât să-l întruchipeze. Dacă cântecul și viața sa publică nu aveau dramatismul ridicat al lui Sinatra, Bennett atrăgea cu o manieră ușoară, curtenitoare și o voce neobișnuit de bogată și durabilă – „Un tenor care cântă ca un bariton”, se autointitula el însuși – care îl făcea un maestru în a mângâia o baladă sau a înveseli un număr în ritm alert.

„Îmi place să distrez publicul, să îi fac să uite de problemele lor”, a declarat el pentru The Associated Press în 2006. „Cred că oamenii … sunt înduioșați dacă aud ceva care este sincer și onest și poate are și un pic de umor. … Îmi place să-i fac pe oameni să se simtă bine atunci când cânt.”

Bennett a fost lăudat adesea de colegii săi, dar niciodată mai semnificativ decât prin ceea ce a spus Sinatra într-un interviu acordat în 1965 revistei Life: „După părerea mea, Tony Bennett este cel mai bun cântăreț din branșă. Mă emoționează când îl privesc. Mă emoționează. Este cântărețul care transmite ceea ce compozitorul are în minte și, probabil, ceva mai mult.”

Nu numai că a supraviețuit ascensiunii muzicii rock, dar a rezistat atât de mult și atât de bine încât a câștigat noi fani și colaboratori, unii suficient de tineri pentru a-i fi nepoți. În 2014, la vârsta de 88 de ani, Bennett și-a doborât propriul record de cel mai în vârstă interpret în viață cu un album nr. 1 în topul Billboard 200 pentru „Cheek to Cheek”, proiectul său de duete cu Lady Gaga. Cu trei ani mai devreme, el a ajuns în fruntea clasamentului cu „Duets II”, cu vedete contemporane precum Gaga, Carrie Underwood și Amy Winehouse, în ultima înregistrare de studio a acesteia. Relația sa cu Winehouse a fost surprinsă în documentarul „Amy”, nominalizat la Oscar, care îl arată pe Bennett încurajând-o cu răbdare pe tânăra cântăreață nesigură pe parcursul unei interpretări a piesei „Body and Soul”.

Ultimul său album, lansat în 2021, „Love for Sale”, a inclus duete cu Lady Gaga pe piesa de titlu, „Night and Day” și alte cântece ale lui Porter.

Pentru Bennett, unul dintre puținii interpreți care se mișcă cu ușurință între pop și jazz, astfel de colaborări au făcut parte din cruciada sa de a expune noi audiențe la ceea ce el numea Great American Songbook.