Prima pagină » Actualitate » Capcana iluziilor din lumea DROGURILOR. Povestea unei tinere care s-a apucat de „cristal” la 13 ani: „Am luat la supărare și mi-a plăcut. Nu-mi pasa”

Capcana iluziilor din lumea DROGURILOR. Povestea unei tinere care s-a apucat de „cristal” la 13 ani: „Am luat la supărare și mi-a plăcut. Nu-mi pasa”

Capcana iluziilor din lumea DROGURILOR. Povestea unei tinere care s-a apucat de „cristal” la 13 ani: „Am luat la supărare și mi-a plăcut. Nu-mi pasa”
Sursa foto: Profimedia images - Imagine cu rol ilustrativ

Drogurile, capcana mortală în care ajung tot mai mulți tineri din România. O tânără de numai 17 ani a povestit cum s-a apucat de stupefiante pe când avea numai 13 ani. „Nu îmi pasă ce se întâmplă cu mine. Vreau doar să mă simt bine.” 

Nici în 2024, statul român nu dispune de suficiente centre specializate pentru recuperarea minorilor dependenți. Centrele private existente sunt insuficiente, iar minorii nu au acces la ele.

Specialiștii avertizează că România se confruntă cu un val de substanțe noi, care scapă de sub controlul autorităților, lovind direct tânăra generație.

„A fost foarte, foarte șocant să o văd cum se zbate și cât de agresivi sunt atunci când este pe consum sau în sevraj. Ai impresia că vezi un demonizat”, povestește, cu durere, mama unei adolescente care se luptă cu dependența de droguri.

Fiica acestei femei s-a apucat de droguri la doar 13 ani, în clasa a șaptea, fiind victima bullying-ului în școală. Mama recunoaște că nu i-a acordat suficient timp și atenție, fiind absorbită de muncă. „Am greșit. Copilul meu nu a mai întâlnit o mamă cu care să poată vorbi. Eu nu am mai fost acolo. Asta este partea mea de vină”, spune ea.

Într-un interviu cutremurător pentru Știrileprotv, tânăra dezvăluie cum a ajuns dependentă de drogul numit „cristal” și cum viața sa a fost distrusă de această substanță.

„M-am supărat o dată pe prietenii mei, că nu îmi dădeau destulă atenție și că nu mă simțeam eu în centrul atenției. Și am zis unui tovarăș de-al meu dacă poate să îmi facă rost de ceva și mi-a zis că da. Și am luat atunci, la prima supărare, și mi-a plăcut. Și după aia am început să iau la fiecare supărare și, după aia, am ajuns să iau în fiecare zi.”, spune tânăra.

Părinții acestor tineri se lovesc de lipsa unor soluții eficiente din partea statului. „A fost fugită de acasă și dată în urmărire. Dacă vă întrebați dacă a căutat-o cineva… nimeni”, spune mama adolescentei.

Dependenții de droguri, tratați la spitalele de psihiatrie

În România, tratamentul dependenților minori începe la spitalele de psihiatrie, cum este cazul Spitalului „Obregia” din București, unde minorii sunt tratați alături de pacienți cu alte afecțiuni psihice.

Cu doar 25 de paturi disponibile pentru adulți dependenți de droguri, sistemul de sănătate este depășit. „Pavilionul de copii are unul sau doi psihoterapeuți. Aceștia nu pot face față tuturor copiilor din spital”, explică un angajat medical.

Spitalul din Voila, devenit recent singurul loc din România unde minorii primesc nu doar dezintoxicare, ci și terapii pentru prevenirea recăderilor, este o speranță pentru familiile care se confruntă cu problema dependenței de droguri.

Cu ajutorul Asociației „Zi de Bine” și al medicului psihiatru Eugen Hriscu, au fost create spații moderne pentru terapie. „Faptul că acest centru există se datorează unor oameni inimoși care și-au spus: ‘Vreau să fac ceva pentru copiii care se droghează în România’”, spune dr. Hriscu.

Numele meu este Denis Andrei, sunt un jurnalist cu o pregătire solidă și o pasiune neîncetată pentru informare. Am absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității din București și, de ... vezi toate articolele

Citește și