Prima pagină » Actualitate » Capsula de sinucidere Sarco își propune să ia moartea asistată din mâinile medicilor. Ar putea folosită în Elveția din 2022

Capsula de sinucidere Sarco își propune să ia moartea asistată din mâinile medicilor. Ar putea folosită în Elveția din 2022

Capsula de sinucidere Sarco își propune să ia moartea asistată din mâinile medicilor. Ar putea folosită în Elveția din 2022

O capsulă în formă de sicriu care le permite ocupanților să se sinucidă a trecut de controlul legal în Elveția, potrivit creatorilor săi. Capsula ar putea fi folosită în Elveția din 2022.

Aparatul Sarco poate fi operat din interior – eventual doar prin clipire, dacă persoana suferă de sindromul locked-in – și funcționează prin reducerea nivelului de oxigen din capsulă sub un nivel critic.

Procesul durează mai puțin de un minut, iar moartea are loc prin hipoxie și hipocapnie, ceea ce are ca scop să permită unei persoane să moară relativ liniștit și fără durere.

Sinuciderea asistată este legală în Elveția, iar anul trecut aproximativ 1.300 de persoane au apelat la serviciile organizațiilor de eutanasie Dignitas și Exit.

Ambele firme folosesc un medicament barbituric lichid ingerabil pentru a induce o comă profundă în două până la cinci minute, urmată de moarte.

Capsula sinucigașă este creația doctorului Philip Nitschke, supranumit „Dr. Moarte”, care este director al organizației non-profit Exit International (nicio legătură cu Exit).

Sarco – prescurtare de la sarcofag – este proiectat pentru a fi remorcat într-un loc preferat de utilizatori, cum ar fi un cadru idilic în aer liber, iar apoi capsula biodegradabilă se poate detașa de bază pentru a servi drept sicriu.

Dr. Nitschke s-a confruntat cu opoziția celor care se opun eutanasiei, în parte din cauza metodei folosite.

„Este posibil ca gazul să nu fie niciodată o metodă acceptabilă pentru sinuciderea asistată în Europa din cauza conotațiilor negative ale Holocaustului”, a declarat Dr. Nitschke pentru The Independent într-un interviu din 2018. „Unii au spus chiar că este doar o cameră de gazare glorificată”.

De asemenea, a atras critici din cauza designului său futurist, despre care unii spun că glorifică sinuciderea, precum și a unei aplicații de realitate virtuală corespunzătoare, care permite oamenilor să „experimenteze propria moarte virtuală”. Această experiență VR a fost expusă în biserica Westerkerk din Amsterdam la Funeral Expo 2018, ceea ce a provocat îngrijorări din partea consiliului bisericii.

„Westerkerk nu va sprijini niciodată oamenii prin oferirea de echipamente, așa cum a promovat Dr. Nitschke, și ne întrebăm serios dacă acest lucru contribuie la o discuție temeinică și atentă în jurul acestei probleme”, a declarat la acea vreme Jeroen Kramer, președintele consiliului bisericii Westerkerk. „Nu vom susține și nu putem susține nicio sugestie de utilizare a unor astfel de echipamente”.

În prezent, există doar două prototipuri Sarco, dar Exit International tipărește 3D un al treilea aparat care speră să fie gata de funcționare în Elveția anul viitor.

Dr. Nitschke a declarat presei locale săptămâna trecută că „nu există niciun fel de probleme legale” și că sunt în curs de desfășurare discuții cu diverse grupuri din Elveția în vederea furnizării capsulei pentru sinuciderea asistată.

 

Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând din mai 2021 face parte din echipa ... vezi toate articolele

Citește și