Prima pagină » Actualitate » Captură uriașă, de aproape 2.000 de tone de deșeuri din Ungaria, la Calafat

Captură uriașă, de aproape 2.000 de tone de deșeuri din Ungaria, la Calafat

Autoritățile române au descoperit un vapor cu aproape 2.000 de tone de deșeuri transportate ilegal din Ungaria.

 „Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Calafat Portuar împreună cu lucrători din cadrul Gărzii de Mediu Dolj au descoperit, în urma unui control efectuat asupra unui vapor, cantitatea de 1.977.687 kilograme deșeuri din materiale plastice și reziduuri metalice contaminate cu substanțe periculoase, dar și cabluri având conținut de ulei, gudron sau alte substanțe toxice. Toate aceste bunuri nu îndeplineau condițiile legale pentru a fi introduse în țară”, se arată într-un comunicat al Poliției de Frontieră.

Comandantul vaporului este un cetățean român

Sursa citată arată că la data de 30.07.2021, în jurul orei 15.30, poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Calafat Portuar au efectuat pe sensul de intrare în ţară, controlul specific asupra unei nave, sub pavilion România, comandantul echipajului fiind un cetățean român în vârstă de 65 de ani.

„În urma controlului efectuat de către colegii noștri împreună cu reprezentanți din cadrul Gărzii de Mediu Dolj, s-a constatat faptul că în componența vaporului existau două barje, încărcate cu deșeuri metalice contaminate cu substanțe periculoase, cabluri având conținut de ulei, gudron sau alte substanțe toxice, materiale plastice precum și componente electrice”, se arată în comunicat.

Deșeurile erau încărcate din Ungaria și aveau ca destinație o societate din Turcia

Sursa citată mai precizează că  deșeurile, în cantitate totală de 1.977.687 kilograme, erau încărcate din Ungaria și aveau ca destinație o societate din Turcia.

„Autoritățile competente nu au permis intrarea pe teritoriul României pentru deșeurile sus-menționate, întrucât pe timpul efectuării transferului este interzisă amestecarea acestora și totodată pentru faptul că nu au putut face dovada unei gestionări corecte privind sănătatea oamenilor și a mediului”, mai transmite Poliția de Frontieră.

Alexandru Coman a absolvit Facultatea de Jurnalism în anul 2010, iar de atunci a semnat în mai multe publicații centrale, în secțiunile online, precum evz.ro. Alexandru lucrează de mai mulți ani ... vezi toate articolele

Citește și