Prima pagină » Actualitate » „Capul ȘARPELUI este la Teheran” | În ecuația „Houthi” trebuie vizată sursa reală a conflictului: „Vestul trebuie să acorde atenție directă Iranului”

„Capul ȘARPELUI este la Teheran” | În ecuația „Houthi” trebuie vizată sursa reală a conflictului: „Vestul trebuie să acorde atenție directă Iranului”

„Capul ȘARPELUI este la Teheran” | În ecuația „Houthi” trebuie vizată sursa reală a conflictului: „Vestul trebuie să acorde atenție directă Iranului”

Charles „Chuck” F. Wald este un general pensionar al Forțelor Aeriene ale Statelor Unite și fost comandant adjunct al Comandamentului European al Statelor Unite. Acesta avertizează că abordarea impactului acțiunilor rebelilor Houthi este o problemă presantă, într-adevăr, dar eforturile de rezolvare a acestei crizei de la Marea Roșie ar trebui să se concentreze pe sursa reală din spatele conflictului, Teheranul.

În urma unei serii de atacuri Houthi asupra navelor internaționale din Marea Roșie, forțele militare din Statele Unite și Regatul Unit – sprijinite de alte câteva națiuni – au început să desfășoare operațiuni care vizează pozițiile Houthi din Yemen.

„Dar, deși abordarea impactului acțiunilor Houthi asupra securității maritime internaționale este o problemă presantă, eforturile de soluționare a crizei ar trebui să se concentreze pe sursa reală din spatele acestei crize care se desfășoară – iar șeful șarpelui se află la Teheran”, spune Charles „Chuck” F. Wald.

De la izbucnirea conflictului dintre Israel și Hamas, în luna octombrie 2023, discursul în jurul potențialei extinderi a acestui război a căpătat proeminență, cu preocupări crescânde și îngrijorătoare că alte puteri majore, inclusiv SUA, ar putea fi implicate în escaladare. Astăzi, traiectoria indică în mod inconfundabil această direcție, cu o entitate singulară responsabilă: regimul iranian.

„Teheranul a cultivat cu meticulozitate implementarea și susținerea teroriștilor în regiune”

Teheranul a cultivat cu meticulozitate implementarea și susținerea teroriștilor în regiune, explică Charles „Chuck” F. Wald, citat de Politico. Și atacurile Hamas asupra sudului Israelului din 7 octombrie 2023, care au declanșat conflictul actual, sunt strâns legate de acest cadru strategic.

Liderul suprem Ali Khamenei a caracterizat atacul Hamas drept o „înfrângere ireparabilă” pentru principalul aliat regional al Americii , prevestind apogeul său rapid în „eradicarea” Israelului.

Ulterior, regimul iranian a făcut tot ce a putut pentru a atrage SUA în conflict. Sub patronajul Iranului, Hezbollah a început provocări de-a lungul frontierei de nord a Israelului, în timp ce fracțiunea rebelă Houthi susținută de Iran și-a inițiat atacurile asupra transportului maritim, cu obiectivul explicit de a închide, practic, Marea Roșie. Și, dacă sunt lăsate necontrolate, aceste manevre preliminare pot servi drept preludiu pentru o ofensivă mai larg orchestrată.

SUA au răspuns acestor provocări formând o nouă coaliție de securitate maritimă și executând lovituri limitate de represalii împotriva instalațiilor utilizate de milițiile irakiene și siriene, care au vizat membrii militarilor americani de peste 100 de ori de la jumătatea lunii octombrie. Cu toate acestea, Casa Albă a avut grijă să se abțină de la a se confrunta direct cu instigatorul de la Teheran”, precizează Charles „Chuck” F. Wald.

„Occidentul, pur și simplu, nu își poate permite să rămână pasiv

Un număr tot mai mare de factori de decizie occidentali și experți militari recunosc existența și viabilitatea unei mișcări pro-democrație cu sprijin larg în Iran, mai spune Charles „Chuck” F. Wald.

Din 2014, această mișcare este condusă de o rețea națională de „Unități de rezistență” afiliate la Organizația Poporului Mojahedin din Iran (MEK). Și creșterea inconfundabilă a activității acestor unități de rezistență a fost evidentă în timpul revoltei declanșate de moartea tragică a lui Mahsa Amini în 2022.

Între timp, Consiliul Național de Rezistență al Iranului (NCRI), care este o coaliție puternică de opoziție, caută recunoașterea puterilor occidentale – nu pentru sprijin militar sau financiar, ci pentru legitimitatea luptei poporului iranian.

Cu toate acestea, mulți lideri occidentali au ezitat să susțină noțiunea de schimbare a regimului în Iran de către poporul iranian. Cu toate acestea, mai multe runde de revolte din 2017 au scos la iveală un angajament răsunător față de această cauză în rândul poporului iranian, care ar trebui să înlăture orice îndoială persistentă.

În starea actuală, Occidentul are multe de făcut. Este imperativă desemnarea Corpului Gărzii Revoluționare Islamice (IRGC), principalul instrument al Teheranului pentru represiunea internă și amestecul regional, ca entitate teroristă.

Pe măsură ce situația internă din Iran se înrăutățește, declanșatorii unei alte revolte rămân incerți – dar Occidentul, pur și simplu, nu își poate permite să rămână pasiv”, a mai spus generalul pensionar Charles „Chuck” F. Wald, potrivit sursei citate.


Citește și:

ANALIZĂ | Israel – Hamas, „RĂZBOIUL PROFILACTIC”: „O patrie evreiască alături de un stat palestinian radicalizat este un scenariu imposibil”

Ministrul israelian al Apărării: Suntem ATACAȚI pe 7 fronturi, cine acționează împotriva noastră e țintă potențială, nu există imunitate pentru nimeni

ANALIZĂ | S-au rupt BARIERELE care opreau războaiele: ”Nouă eră zguduie fundația pe care a stat lumea după Al Doilea Război Mondial”

MASACRUL „Tribe of Nova” | Un ofițer IDF s-a opus organizării festivalului atât de aproape de Gaza, pe 7 octombrie, dar nu a fost luat în seamă

ANALIZĂ | Conflictul din Gaza, prin „ochii” HAMAS, și „factorul Hezbollah”. Care sunt punctele vulnerabile ale IDF?

Hamas amenință că nu va mai elibera OSTATICI decât dacă luptele din Fâșia Gaza încetează definitiv. Israel: „Nicio șansă”

S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole ... vezi toate articolele

Citește și