Începând de la ora 00:00 din noaptea de marți spre miercuri, cetățenii care vin în România, pentru mai mult de trei zile, din 49 de state cu risc epidemiologic mai ridicat decât cel înregistrat aici, trebuie se intre în carantină.
Conform Hotărârii Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr. 47 din 05 octombrie, este vorba de 49 de state unde rata de incidență la 100.000 de locuitori este ridicată, așa cum a explicat ministrul Sănătății, Nelu Tătari, luni, la finalul ședinșei CNSU în cadrul căreia s-au luat deciziile.
„Pentru cetățenii care vin din țările cu un indice ridicat de infectare se impun o serie de reguli. Pentru cei care vin să stea trei zile în România, pot veni cu un test negativ efectuat în ultimele 48 de ore. Pentru cei care vin să stea pentru o perioadă mai lungă, intră în carantină pentru 14 zile, cu posibilitatea ca a opta zi să efectueze la cerere un test”, a spus ministrul Sănătății.
Pe lista publicată miercuri de Institutul de Sănătate Publică se regăsesc state cu importante comunități românești, precum Spania, Franța și Marea Britanie.
Lista anterioară fusese aprobată de CNSU în 27 august, ca urmare a propunerii INSSP din 24 august, includea 39 de țări/zone de risc epidemiologic ridicat pentru care se instituie măsura carantinei pentru persoanele care sosesc în România, timp de 14 zile.
Lista nu mai fusese de atunci actualizată, potrivit declarațiilor de la jumătatea lunii septembrie ale secretarului de stat în Ministerul Afacerilor Interne Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, pentru că se așteaptă o decizie la nivelul Uniunii Europene.
Luni, în urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 1.591 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv. Tot în ultimele 24 de ore au fost efectuate 6.537 de teste, ceea ce reprezintă o rată de pozitivare de aproape 25%.
Lista State Cu Risc Epidemiologic Ridicat 5.10.2020 by Gandul.info on Scribd