Carantinarea Bucureștiului. Lucian Bode: „Nu trebuie să ne grăbim, să dăm mesaje care să inducă panică în populație”
Ministrul de Interne, Lucian Bode, a declarat luni, cu privire la carantinarea Bucureștiului, că depășirea ratei de infectare de 6 la mie „categoric nu înseamnă” implementarea unei asemenea măsuri.
Totodată, el a mai spus că nu își explică decizia autorităților locale din Timișoara de a nu mai introduce carantina după ce rata de infectare a crescut, informează Digi24.
„Eu sunt un susținător al descentralizării deciziei, e normal să ai autonomie în ce privește autonomia la nivel local”, a spus Bode, întrebat despre scandalul carantinării Timișoarei și a comunelor limitrofe.
Declarația acestuia vine după ce șeful DSU, Raed Arafat, a decis, după consultări cu Ministerul Sănătății, prelungirea carantinei la Timișoara cu încă 72 de ore, după ce autoritățile locale nu au mai prelungit carantina, în pofida creșterii ratei de infectare.
„E de neînțeles cum tu, Comitet Județean pentru Situații de Urgență, decizi să carantinezi Timișoara la indice de aproximativ 7 și tu, același Comitet, decizi să ieși din carantină când e de peste 8. Cred că Guvernul va lua în discuție în prima ședință situația de la Timișoara și va lua o decizie. Este până la urmă o decizie tranzitorie ce a făcut DSU pentru cele 72 de ore. În prima ședință de Guvern vom avea în discuție situația de la Timișoara, vom avea o discuție cu prim-ministrul Florin Cîtu cu toți prefecții din țară”, a mai spus Bode.
Carantinarea Bucureștiului. Lucian Bode: Sunt mai mulți factori care pot conduce la această decizie
Întrebat despre carantinarea Bucureștiului în cazul în care rata de infectare va depăși 6 la mie în Capitală, ministrul de Interne a declarat că o astfel de decizie nu se ia doar în funcție de acest indice.
Totodată, el a atras atenția că autoritățile nu ar trebui să transmită public mesaje care să producă panică în rândul populației.
„Am avut o discuție în acest sens ieri cu domnul prefect. Am văzut declarația domniei sale: în condițiile în care depășim 6 e posibil să ajungem la carantinarea Bucureștiului. Nu doar indicele conduce la această decizie. Specialiștii spun foarte clar, sunt mai mulți factori, printre care și acest indice, care pot conduce la această decizie.
Nu trebuie să ne grăbim, să dăm mesaje care eventual să inducă panică în populație. Trebuie să fim foarte clari în declarații, când facem o declarație să fie susținută de argumentele specialiștilor. În consecință, sper să nu ajungem în această situație, dar dacă vom depăși 6, cu siguranță, împreună cu DSP cu INSP, cu toți factorii implicați, vom lua o decizie, dar nu doar pe baza acestui indice”, a spus Lucian Bode.
La precizarea că dacă rata de infectare trece de 6 la mie, asta nu înseamnă neapărat carantinarea capitalei, ministrul a răspuns: „Categoric”.
Vlad Voiculescu: Intrarea Capitalei în carantină nu este exclusă total
Declarația lui Bode vine în contextul în care ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a declarat duminică seara că nu poate fi exclusă carantinarea Bucureștiului, dat fiind faptul că numărul de infectări crește foarte rapid.
Ministrul Sănătății a mai transmis că, în cazul în care autoritățile vor decide carantinarea Bucureștiului, una dintre măsuri ar putea fi și declarația pe propria răspundere. Aceasta ar trebui să fie completat și de acele persoane vaccinate complet împotriva COVID-19, întrucât există o posibilitate, chiar dacă redusă, ca acestea să transmită în continuare virusul, spune Voiculescu.