Cărbunii au livrat anul trecut 16,5% din energia României, situaţie fără precedent în contextul în care marile termocentrale din bazinul Olteniei mereu se situau la peste 20% din mixul energetic.
Totodată, potrivit datelor din raportul anual al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), energia verde a avut anul trecut o contribuţie de 15,4% în mixul energetic local, cea mai mare parte fiind asigurată la eoliene, având toate şansele ca anul acesta să depăşească producţia pe cărbune, scrie ZF, citat de Mediafax.
Mai mult, după ani de zile în care cărbunii au fost mereu pe podiumul producătorilor de energie, anul acesta este primul în care marile centrale părăsesc clasamentul. Astfel, gazul a devenit a treia forţă în sistemul energetic local, cu o pondere de 18,17%, după hidro, cu 29% şi nuclear, cu aproape 21%.
Situaţia reflectă schimbarea majoră prin care trece sistemul energetic local şi cel mai probabil va fi urmată de o reducere constantă a ponderii cărbunilor pe termen lung concomitent cu creşterea produceţiei de energie verde şi a celei pe gaz.
Statele membre ale Uniunii Europene ar putea cere luni oprirea la nivel global a tuturor termocentralelor pe cărbune, dar și eliminarea subvențiilor pentru combustibilii fosili.
Omenirea traversează cea mai mare scădere a emisiilor de carbon înregistrată vreodată, pentru că niciun război, nicio recesiune, nicio pandemie anterioară nu au avut un impact atât de dramatic asupra emisiilor de CO2 în secolul trecut, precum COVID-19.
Țara noastră stă foarte bine la capitolul interconectare pe gaz și energie electrică, însă în următorii doi-trei ani există riscul major al renunțării la cărbune, a declarat Doru Vișan, secretar de stat la Ministerul Energiei.