Cardul național de SĂNĂTATE trece în sistem online. Medic: „Citirea cardului trebuie să-l faci cu un dispozitiv pe care nu-l avem”

Publicat: 19 07. 2024, 22:17
Actualizat: 19 07. 2024, 22:20

This browser does not support the video element.

Cardul național de sănătate va trece în sistem online și va fi disponibil pe telefon, la fel ca un card bancar. Medicii spun că această măsură nu le va aduce niciun beneficiu, din cauza erorilor de sistem. 

Cardul național de sănătate va putea fi utilizat și în sistem digital. Pentru pacienți ar însemna simplificarea unor proceduri. Medicii nu sunt tocmai încântați. Chiar dacă este vorba de card fizic sau online, datele nu pot fi folosite din cauza erorilor mult prea dese ale sistemului.

„În fiecare zi este un coșmar fiecare săptămână care începe cu ziua de luni. Se știe deja că lunea e o problemă, vinerea iarăși nu funcționează. Uneori există perioade de mentenanță, nu mi se validează serviciile, nu avem acces la sistemul online, ceea ce înseamnă că nu putem să verificăm dacă pacienții noștri sunt sau nu asigurați, nu putem să eliberăm rețete în sistem online.” a declarat un medic de familie pentru Antena 3.

Trecerea cardului în sistemul online ridică mult mai multe probleme medicilor de familie. Aceștia se plâng de faptul că vor fi costuri mult mai mari pe care trebuie să le suporte din propriul buget.

„Citirea cardului trebuie să-l faci cu un dispozitiv pe care noi nu-l avem. Noi avem acum dispozitive care citesc cardurile fizic. Toate sunt cumpărate din banii cabinetelor, nu sunt furnizate gratuit de stat, nimic nu este furnizat gratuit.”, a declarat același medic.

Părerile sunt împărțite, tinerii se bucură de trecerea în online, iar vârstnicii preferă să rămână la cel fizic.

„Pentru cei vârstnici rămâne, în continuare, cel puțin momentul ăsta, posibilitatea eliberării cardului național, până la emiterea, la nivel național, a cărții electronice pentru toată populați”, a precizat Liviu Popescu, director departament IT CNAS

Cardul de sănătate online va fi folosit ori de câte ori asiguratul apelează la furnizorii aflați în contract cu Casa de asigurări pentru servicii medicale sau farmaceutice.

CITEȘTE ȘI:

Valeria Herdea, președinte CNAS:”Mi-aş dori să pot să spun că da, am bani pentru tot până la sfârşitul anului. Nu am suficienţi bani”

Motivul pentru care pacienții din România care au nevoie de TRATAMENT în străinătate ar putea să nu mai fie primiți la spitalele din anumite țări

Cardul de sănătate în format DIGITAL, posibil de anul viitor. Bogdan Ivan: ,,Sunt costuri incomparabil mai mici față de emiterea fizică”