Venirea verii coincide cu apariția țânțarilor, iar înțepăturile acestor insecte nedorite pot provoca mâncărimi de nesuportat în cazul unora dintre noi.
Este important de știut că, deși cei mai mulți dintre țânțari ne provoacă doar un disconfort temporar, unii dintre ei pot transmite boli cu potențial fatal, inclusiv malarie, febra Dengue sau boala provocată de virusul West Nile.
Astfel că, este neapărat ca, mai ales pe perioada verii, să montăm la geamuri și uși plase speciale prin care să evităm ca aceste insecte să ne intre în case și să ne înțepe.
Însă, dacă suntem, totuși înțepați de țânțari, trebuie să știm că un banal aliment pe care cu toții îl avem în bucătărie ne poate ajuta foarte mult în ceea ce privește efectele absolut neplăcute ale înțepăturilor de țânțari.
Un aliment pe care îl folosim frecvent este ideal pentru a scăpa de mâncărimile provocate de mușcăturile de țânțari și pentru a ne asigura că acestea se vindecă mai rapid.
Remediul era cunoscut de bunicii noștri, care cu siguranță l-au folosit cel puțin o dată.
Este vorba despre oțet. Acesta are o acțiune antiseptică și antiinflamatoare, ajutând la reducerea umflăturii provocate de înțepătura țânțarului și ne scapă rapid de mâncărimi.
Pentru a utiliza oțetul ca remediu pentru mușcăturile de țânțar trebuie să înmoi o bucată de vată sau un tifon curat în oțet de mere sau oțet alb. Apoi, apasă ușor pe mușcătură cu tifonul îmbibat în oțet timp de câteva minute. Lasă zona să se usuce în mod natural și evită să zgârii sau să freci mușcătura, notează Adevărul.
Deși unele înțepături sunt benigne, trebuie să știi cum să acționezi în cazul în care apar complicații. Conform medicilor, în cazuri foarte rare, reacția alergică la mușcătura de țânțari poate provoca dureri în corp, cefalee și febră. În general, copiii suferă o reacție mai puternică decât adulții, însă, în majoritatea cazurilor cel mai iritant simptom este mâncărimea (pruritul), care dispare în câteva zile.
Dacă cele 5 semne de alarmă: febră ridicată însoțită de durere de cap intensă, vărsături, stare generală alterată, sensibilitate crescută la lumină apărute la 2-8 zile după înțepătura de țânțar, este necesară prezentare la spital, pentru că poate fi vorba despre transmiterea virusului West Nile.
În aceste condiții, este necesară spitalizarea pacientului și tratarea cu medicație intravenoasă.