Să ai o sănătate de fier, de cele mai multe ori, depinde și de ceea ce mănânci, de cât de multă mișcare faci, de hidratare, etc.
Însă, dincolo de sport și hidratare, mâncarea este extrem de importantă, iar alimentele sănătoase sunt din ce în ce mai puține și mai scumpe.
Mezelurile sunt un aliment foarte cumpărat de către români, însă, de cele mai multe ori consumul acestora nu face deloc bine corpului. Mai mult decât atât, acestea conțin tot felul de chimicale care, atunci când se acumulează, te pot îmbolnăvi grav. Însă, dacă îți plac mezelurile, este important să le eviți pe cele care conțin nitriți.
În anul 2015, Institutul de Cercetare pentru studiul Cancerului a clasificat aceste tipuri de carne procesată ca fiind o cauză ”certă” care duce la apariția cancerului.
Motivul îngrijorării este reprezentat de nitriți, care mențin aceste alimente proaspete pentru mai mult timp. Atunci când sunt gătite la temperaturi ridicate, nitriții pot forma compuși cancerigeni, cunoscuți sub numele de nitrozamine. De asemenea, aditivii din carnea procesată, cum ar fi cârnații sau șunca, ar putea crește riscul de diabet de tip 2.
Pentru a ne feri de riscurile asociate consumului excesiv de mezeluri, experții recomandă: 50-70 de grame de mezel/ zi sau circa 350-490 de grame/săptămână (7-10 felii subțiri de șuncă sau 2-3 cârnați mici pe săptămână).