Un studiu făcut la universităţile din Geneva şi Munchen arată că răspunsul imunitar în cazul vaccinării este mai important după o perioadă de repaus şi la începutul zilei.
Studiul lor, publicat în ”Nature Immunology”, s-a concentrat pe analiza celulelor imune pe o perioadă de 24 de ore.
Sistemul imunitar este diferit în funcţie de momentele zilei, potrivit cerrcetătorilor.
„Este un răspuns imunitar mai bun dimineaţa decât după-amiaza cu de două ori mai mulţi anticorpi dimineaţa decât după-amiaza”, a explicat, pentru Europe 1, imunologul Christoph Scheiermann.
Christoph Scheiermann a mai precizat că sistemul imunitar mai conține celule tip santinelă care avertizează corpul când urmează a fi atacat de un virus, iar acest semnal de alarmă are loc mai bine dimineața.
În cazul în care apare o infecție Covid-19, sistemul imunitar va reacţiona imediat, iar apărarea va fi pe termen lung în cazul vaccinării.
Variaţiile performanţelor sistemului imunitar depind de ceasul biologic intern care este sensibil la alternanţa zi-noapte.
„Funcţionează ca un sistem care economiseşte energie pentru a utiliza mai bine resursele în conformitate cu nevoile urgente”, a adăugat Christoph Scheiermann.
Chiar dacă cercetătorii spun că este imposibil de stabilit când este sistemul imunitar cel mai vulnerabil. studiul oferă indicii privind alegerea unui moment mai bun pentru realizarea vaccinării anti-COVID, dar şi pentru efectuarea altor tratamente.