Prima pagină » Actualitate » Care este cel mai POLUAT oraș din România, de fapt. Surpriză: Unde este cel mai curat aer din țara noastră

Care este cel mai POLUAT oraș din România, de fapt. Surpriză: Unde este cel mai curat aer din țara noastră

Care este cel mai POLUAT oraș din România, de fapt. Surpriză: Unde este cel mai curat aer din țara noastră
Sursa foto: Facebook

Un studiu european recent a evaluat calitatea aerului în 375 de orașe, inclusiv în România iar rezultatele au fost de-a dreptul o surpriză neplăcută pentru unul dintre cele mai apreciate orașe din țară.

Potrivit rezultatelor, Cluj-Napoca și Bucureștiul se află printre cele mai poluate orașe din țară, în timp ce Oradea este în topul celor mai curate orașe din România.

Clasamentul arată că orașul Cluj-Napoca, un hub al tinerilor care se declară printre cei mai fericiți din țară,  ocupă locul 291 în lista europeană, indicând un nivel ridicat de poluare în comparație cu alte orașe din România.

Capitala se află și mai rău în acest clasament ocupând poziția 302, ceea ce reflectă o calitate extrem de proastă a aerului din atmosferă.

Clasamentul orașor poluate din România este completat de Timișoara (locul 281) și Iași (locul 340), având poziții apropiate de cele ale Clujului și Bucureștiului.

Poluare în Iași - Sursa foto: Facebook

Poluare în Iași – Sursa foto: Facebook

În contrast, orașele cu cel mai curat aer din România sunt:

  • Galați (locul 21 în Europa)
  • Oradea (locul 146)
  • Sibiu (locul 157)
Aer curat în Galați - Foto: Facebook

Aer curat în Galați – Foto: Facebook

Studiul se bazează pe măsurători ale particulelor fine PM 2,5, care sunt cele mai periculoase pentru sănătate, potrivit Știridecluj.

Aceste particule sunt monitorizate pe termen lung pentru a evalua impactul lor asupra sănătății publice, având în vedere că expunerea prelungită poate provoca efecte severe.

În conformitate cu recomandările Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), nivelul maxim acceptabil de particule fine este de 5 μg/m³ pentru expunerea pe termen lung.

Uniunea Europeană a stabilit o limită anuală de 25 μg/m³, iar aceste standarde sunt în curs de revizuire pentru a se alinia mai strâns cu recomandările OMS.

Numele meu este Denis Andrei, sunt un jurnalist cu o pregătire solidă și o pasiune neîncetată pentru informare. Am absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității din București și, de ... vezi toate articolele

Citește și