Medicul Adrian Copcea a precizat care este cel mai rău aliment pentru diabet. Potrivit medicului, când a fost întrebat despre alimentul cre poate să facă rău sănătății, s-a gândit la două variante – aluaturile calde și carnea grasă. Iată care este motivul.
Medicul Adrian Copcea a explicat ce alimente pot dăuna sănătății în cazul persoanelor care au diabet.
„Mi-a pus un pacient acum întrebarea şi recunosc că spontan în minte mi-a apărut o finală între aluaturile calde şi carnea grasă”, a scris medicul pe Facebook.
În continure, a explicat de ce i-au venit în minte aluaturile calde și carnea grasă. Iată ce spune!
„Un pic de explicaţie ar fi în felul următor. Aluaturile calde, să zicem pizza şi patiseriile calde, dar şi câteva alimente înrudite, de exemplu pâinea albă caldă, proaspătă (şi delicioasă 😊) sau pastele făinoase au o absorbţie rapidă, căldura pare a accelera absorbţia faţă de versiunea rece, în plus faptul că poţi consuma mai mult şi uşor. Pe glicemia de moment ele pot fi brutale. Ceea ce ar fi în balanţă cu cealaltă finalistă… carnea grasă. La ea e mai complicat, ea nu are carbohidraţi şi poate fi foarte înşelătoare pentru urmăritorii de net care îi ascultă pe cei ce ridică în slăvi dieta: „grătar cu salată, chiar dacă e grasă carnea”.
Carnea are alte mecanisme, nu le vezi în glicemia de moment, ba tocmai de asta sunt destul de încurcaţi cei ce nu înţeleg bine fiziopatologia diabetului şi a bolilor metabolice. Dar prin fier şi prin grăsimile saturate apar alte mecanisme subterane, pe linia insulinorezistenţei, care pot face mai mult rău la distanţă, deşi pe moment nu se vede nimic în glicemie sau chiar se scade şi în greutate câteva kilograme, până la un blocaj, cu astfel de diete”, susține medicul.
Medicul a mai precizat că este nevoie ca fiecre persoană să fie responsabilă, atunci când vine vorba despre diete. A susținut că dietele „pot fi foarte proaste pe termen lung”. În zilele cu diete bogate în carbohidrați se recomandă „mișcarea drept antidot”.
„Deci…între cele două eu aş pune carnea grasă la alimentul mai rău. Aluaturile doar pe moment pot mai degrabă pune în lumină un defect, dar fără a face mult rău profund. Din astfel de motive un remediu simplu e ca zilele cu mai mulţi carbohidraţi din cei care ridică mai uşor şi mai mult glicemia să fie şi cu multă mişcare drept antidot. Discuţia, desigur, e între alimente normale, că altfel am putea nominaliza orice fel de mâncare artificială, de exemplu unele chipsuri care n-au văzut cartoful în viaţa lor sau alte alimente de proastă calitate.
Postarea are ca scop şi un semn de exclamare că oricât de fermecători sunt promotorii dietelor ketogenice după ureche (că se pot face şi bine dietele ketogenice, sub supraveghere specializată), aşa cum e dieta „grătar cu salată”. Astfel de diete pot fi bune pe moment şi foarte proaste pe termen lung. E nevoie de responsabilitate cu dietele, din păcate la cabinet vedem mai mereu pacienţi care s-au jucat cu propriul organism la mirajul unor postări de Internet, aşa ceva nu e niciodată constructiv. Exact de asta sunt buni specialiştii, inclusiv pentru a preveni răul pe termen lung pe care îl fac dietele proaste”, a precizat medicul Adrian Copcea.
Sursă foto: Facebook