Disputa privind înălțimea gardului dintre vecini a dus la numeroase litigii, iar conform legislației, construirea gardului între proprietăți reprezintă o obligație comună a ambilor vecini, însă puțini respectă această regulă.
Întrebarea referitoare la înălțimea maximă pe care o poate atinge gardul dintre vecini a condus la nenumărate procese în instanțele de judecată, deoarece Codul Civil specifică clar acest aspect.
Conform Codului Civil, înălțimea maximă a gardului despărțitor între vecini este de 2 metri, cu posibilitatea unor derogări în anumite condiții.
Este important ca gardul să respecte drepturile de proprietate și posesie ale vecinului, să nu fie amplasat unilateral și să permită scurgerea apei atât pe proprietatea unui vecin, cât și pe cealaltă.
Articolul 662 alineatul 2 din Codul Civil precizează că înălțimea gardului este calculată ținând cont și de coama zidului. Totuși, autoritățile locale, prin reglementările de urbanism, pot avea dreptul să decidă dacă se permite sau nu ridicarea gardului peste o înălțime specificată.
Legea stipulează, de asemenea, că, construcția gardului este o obligație comună a ambilor vecini. În cazul în care unul dintre proprietari refuză să contribuie la ridicarea gardului, acesta poate fi obligat legal să o facă, potrivit Adevărul.