EXCLUSIV | Care este limita dintre dreptul la viață privată și interesul public în cazul unui demnitar? Analist politic: „Dacă îl vedeam pe Nicolae Ciucă în locul premierului Finlandei, ne deranja”
Cazul premierului Finlandei, Sanna Marin – vizată de critici în urma apariției în mass-media a unor înregistrări video de la o petrecere privată la care acesta a participat – a readus în actualitate limita dintre dreptul la viață privată și interesul public în cazul unui politician care deține și o funcție de conducere la nivel înalt. Cât de justificate sunt criticile îndreptate – atât cele de pe rețelele de socializare, cât și cele venite de la adversarii săi politici – spre omul Sanna Marin, dar și cât de subțire este granița dintre public și privat în astfel de cazuri?
Dreptul la viață privată este garantat de legislație în orice țară și se referă la libertatea oricărei persoane de a trăi așa cum dorește. Sunt însă și situații în care, așa cum a arătat de mai multe ori CEDO în decizii, acest drept are unele limitări, ținând cont de notorietatea persoanei și de interesul general al informațiilor sau imaginilor făcute publice. Dar chiar și în aceste situații, ingerința în viața privată nu poate fi absolută.
Bogdan Teodorescu, analist politic și expert în comunicare, a explicat pentru Gândul de ce premierul Finlandei nu a greșit, nici din punct de vedere legal, dar nici la nivel de imagine, atâta vreme cât aceasta a confirmat „produsul” pe care l-a promovat în fața cetățeanului, acela de om politic relaxat, cu viață mai liberă, dar care nu și-a neglijat nici atribuțiile de serviciu.
Analistul politic explică și de ce ar fi fost diferit dacă, în locul premierului finlandez, l-am fi văzut, de exemplu, în astfel de ipostaze pe primul-ministru Nicolae Ciucă.
„Din punct de vedere legislativ, premierul Finlandei nu a greșit, nu a încălcat legea„
„Trebuie să plecăm cu discuția din perspectiva imaginii publice, care nu se supune totdeauna unor reguli. Este foarte posibil un om politic cu o viață publică mai liberă, mai dispusă să câștige puncte de imagine, dacă acest lucru cadrează cu proiectul politic pe care-l susține.
Este, de asemenea, foarte posibil ca un om politic rigid, conservator care pledează pentru o anumită viziune a vieții, a politicii să plătească puncte dacă viața sa publică nu este în concordanță cu ceea ce susține. Din punct de vedere legislativ, premierul Finlandei nu a greșit, nu a încălcat legea, a făcut dovada prin acel test antidrog că nu a consumat.
Faptul că doamna s-a simțit bine într-un club și a fost puțin mai zvăpăiată nu este o încălcare a legii. În rest, tot ceea ce poate să însemne este o încălcare a imaginii. Această imagine depinde foarte tare despre cum ți-ai construit tu imaginea înainte de a o încălca. Pentru că singura imagine pe care o încalci este propria ta imagine”, a explicat Bogdan Teodorescu.
Analistul politic spune că, în astfel de cazuri, totul pleacă de la imaginea pe care politicianul respectiv și-a construit-o de-a lungul timpului în fața cetățeanului, aceea de politician relaxat, dezinhibat, în antiteză cu un lider politic ultraconservator, prins în propriile norme rigide pe care le promovează.
„În secunda în care un lider politic este ultraconservator și îl vezi într-o postură care este în opoziție cu această imagine pe care și-a construit-o și pentru care pledează, într-adevăr, îi poate afecta tot ansamblu politic. Dacă, din contră, omul politic este unul foarte relaxat, lejer, care-și permite foarte multe «abateri», dacă vreți, de la niște norme rigide, faptul că, pe privat, se simte bine și este relaxat, nu face decât să confirme produsul pe care îl promovează.
Imaginea publică este un mix între ceea ce crede publicul că vrei tu să fii și ceea ce impui tu publicului că ar trebui să aprecieze la tine. Dacă îl vedeam pe domnul Ciucă, da, ne deranja. Contravenea lucrurilor pe care le susține: militar, rigid, orgine și disciplină. Primul-ministru finlandez este un om relaxat, din ce am văzut în abordările sale publice. Așa că faptul că dansa la o petrecere nu mi se pare că este foarte grav.
Pe de altă parte, trebuie să mai luăm în calcul un lucru. Este vorba de percepția publicului, nu numai față de omul politic, ci și față de funcția politică. Și aici este o discuție foarte mare despre cine transferă și cui transferă, fiind întotdeauna un personaj, împrumută de la funcție un anumit tip de prestanță”, a mai spus Bogdan Teodorescu.
„Atributele funcției nu au fost încălcate”
Analistul politic explică și de ce ar trebui să fie luate în calcul, însumate, două imagini, una a candidatului Sanna Marin, care a venit cu un bagaj de valori pe care le-a propus alegătorilor, iar ei au votat-o datorită acestui bagaj de valori și a doua a funcției pe care o ocupă, a atributelor pe care le are și la care populația din țara sa se raportează.
”Mixul acestor două imagini dă naștere la imaginea doamnei Sanna Marin premier, fiindcă am avut imaginea premierului, imaginea doamnei Marin și rezultă al treilea lucru, imaginea doamnei Sanna Marin premier. Toate sunt diferite, fiecare este, de fapt, o evoluție. În momentul de față, noi discutăm despre felul în care dansul de la petrecerea respectivă a afectat imaginea doamnei Sanna Marin premier.
Pentru a răspunde la acest lucru, trebuie să vedem dacă atributele cu care este încălcată funcția de premier, în Finlanda, în ochii cetățeanului finlandez și atributele pe care le-a propus doamna Sanna Marin alegătorilor săi ca să ajungă premier au fost sau nu încălcate de acest comportament. Nu au fost încălcate, nu înseamnă nimic”, a mai spus Bogdan Teodorescu.
Cum s-a apărat Sanna Marin în fața criticilor și acuzațiilor
Premierul finlandez Sanna Marin a fost vizată de critici, după ce înregistrări video de la o petrecere privată la care ea a participat şi în care poate fi văzută dansând şi cântând exuberant, împreună cu prietenii săi, au apărut în spațiul public. Afirmațiile privind consumul de droguri la petrecere, formulate în momentul apariției imaginilor în spațiul public, au fost respinse imediat de premierul Sanna Marin, care apoi a făcut şi un test pentru a demonstra că nu consumase substanțe interzise.
„Sunt om, şi mie, de asemenea, mi-e dor uneori de bucurie, de distracție şi de strălucire în mijlocul acestor nori întunecați”, a spus social-democrata Sanna Marin, în cadrul unui eveniment găzduit de partidul său, în Lahti, Finlanda, primind ovaţii în picioare din partea audienţei.
Premierul Sanna Marin s-a apărat spunând că nu a făcut altceva decât „să danseze, să cânte, să-şi îmbrăţişeze prietenii şi să bea alcool.”
„Sper ca în anul 2022 să fie acceptat că până şi factorii de decizie pot să danseze, să cânte şi să meargă la petreceri”, a spus Marin.
În ultima perioadă, numeroase femei au postat filmuleţe, în social media, în care apar dansând şi petrecând cu prieteni, fiind postate cu hashtag-ul „solidaritate cu Sanna”.
Și Hillary Clinton şi-a arătat susţinerea faţă de Sanna Marin, postând pe Twitter o imagine cu ea dansând în perioada în care era Secretar de Stat al SUA.
“După cum spunea Ann Richards, ‘Ginger Rogers a făcut tot ce a făcut Fred Astaire. Doar că a făcut-o invers şi pe tocuri’. Iată-mă în Cartagena, unde mă aflam pentru o întâlnire în calitate de Secretar de Stat. Dansează în continuare, Sanna Marin”, a scris Hillary Clinton. Sanna Marin a reacționat mulţumindu-i lui Hillary Clinton şi adăugând un emoticon inimă.
Prim-ministrul Sanna Mirella Marin, în vârstă de 36 de ani, a participat și la festivalul Ruisrock, organizat anual pe insula Ruissalo, din sud-estul Finlandei.
Într-o fotografie publicată de organizatorii festivalului pe reţelele de socializare, Sanna Marin este surprinsă fiind îmbrăcată într-o geacă de piele, tricou negru, blugi scurţi şi bocanci. Imaginea a devenit virală pe internet.
Sanna Marin s-a născut la Helsinki, însă a locuit în Espoo, Pirkkala şi Tampere. A absolvit în anul 2012 Facultatea de Ştiinţe Administrative de la Universitatea din Tampere, în acelaşi an fiind aleasă în Consiliul Municipal din Tampere.
În anul 2014, aceasta a devenit vicepreşedinte al Partidului Social Democrat (SDP), iar în 2015 a fost aleasă în Parlamentul Naţional, din partea districtului Pirkanmaa. În anul 2019, Sanna Marin a fost realeasă deputat. În vara aceluiaşi an, a fost numită în Guvern ca ministru al Transporturilor şi Comunicaţiilor, însă în urma unei crize politice, partidul a numit-o, în luna decembrie, premier.