Care este primul lucru pe care trebuie să-l faci după un cutremur. Raed Arafat: „În primul rând verifici gazul și curentul”

Publicat: 03 11. 2022, 22:35
Care este primul lucru pe care trebuie să-l faci după un cutremur

Șeful DSU, Raed Arafat, a explicat, joi, la Digi24, care sunt primele acțiuni pe care trebuie să le faci în timpul și după un cutremur.

În timpul unui cutremur primul lucru pe care trebuie să-l faci este să te protejezi. Dacă ești în casă trebuie să te adăpostești sub o grindă, sub o masă stabilă, trebuie să stai cât mai departe de ferestre și balcoane, iar dacă ești pe stradă trebuie să mergi într-un spațiu deschis, departe de clădiri, cum ar fi parcurile.

„Mesajul trebuie să fie – atenţie că este în curs un cutremur, protejează-te, pune-te sub o grindă sau sub masă, dacă eşti în casă. Dacă eşti în stradă, fii atent la cablurile care pot să cadă şi adăposteşte-te într-un loc sigur”, a declarat Raed Arafat.

De asemenea, dacă cutremurul s-a oprit și ești în casă, primul lucru pe care trebuie să-l faci este să verifici să nu existe scurgeri de gaze și să verifici electricitatea. Abia după ce te-ai asigurat că totul este în regulă în casă poți să ieși din casă dar trebuie să fi atent și să verifici dacă este în siguranță să utilizezi scările sau liftul, în cazul în care locuiești la bloc.

„După cutremur, verifici tot la tine în casă, în primul rând, gazul, curentul. Dacă eşti la etaj, verifici cu vecinii, dacă e vreo problemă, alţii o vor spune. Dacă vezi că totul este intact, ieşi.

Dacă vrei să cobori cu liftul, verifici şi liftul. Cred că e recomandat, mai ales dacă e un cutremur de durată, astăzi au fost 30 de secunde, abia s-a simţit şi s-a oprit, dar dacă e ceva de durată, atunci trebuie verificate dacă scările nu au anumite crăpături care să te facă să rămâi în apartament până e sigur să ieşi. Trebuie să ai trusa ta de urgenţă”, a adăugat Raed Arafat.

Șeful DSU îi îndeamnă pe români să acceseze platforma fiipregatit.ro pentru a consulta ghidul în caz de cutremur sau inundaţii, pentru a fi pregătiţi în caz de calamităţi.

„Intraţi pe fiipregatit.ro. Este portalul pentru mai multe riscuri. Acolo ai şi ghidul de cutremur şi ghidul de inundaţii şi tot. Şi arată ce faci. O să îţi spună cum te pregăteşti înainte, cum te pregăteşti în timp, ce ai de făcut înainte şi după. Aceste sfaturi le veţi pregăti.  Dacă trimitem un mesaj RO-Alert de regulă punem linkurile de unde pot să fie inormaţi oamenii”, a mai spus Arafat, la Digi24.