Care este primul ORAȘ din România care impune reguli de trafic pentru livratorii de mâncare pe două roți și ce amenzi riscă cei care le încalcă. Astfel, autoritățile locale cer firmelor de food-delivery să asigure echiparea corespunzătoare a livratorilor pe biciclete sau scutere, pentru a preveni efectele grave ale unor potențiale accidente. Firmele au termen până la jumătatea lunii februarie să se conformeze, iar în caz contrar, angajații riscă amenzi de până la 1.000 de lei.
Este vorba de orașul Cluj-Napoca. El este primul oraș din România care reglementează siguranța livratorilor de mâncare.
„Mașinile și autobuzele vin prea aproape de noi. Dacă îți pierzi echilibrul, poți face accident. Ieri am avut un accident și am fost până la spital.”, a declarat un livrator de mâncare din Nepal.
„Când mergem cu bicicleta, avem nevoie de lucruri precum cască de protecție, pentru că siguranța e pe primul loc, nu?”
Merg cu bicicleta. Nu mi-a dat cască, ghiozdanul este foarte murdar. Șefule, dă-mi cască, costum și mănuși!”, a declarat un licrator de mâncare.
Alții susțin că au primit echipament, dar nu l-au folosit încă.
„Am primit de la șefu’, bineînțeles, și vom respecta regulamentul. Traficul este cea mai mare provocare. Suntem foarte mulți livratori, șoferii nu prea au răbdare cu noi…”, a declarat un alt livrator de mâncare, potrivit Digi24.
Conform noului regulament, livratorii pe biciclete și motociclete vor trebui să aibă luminile funcționale și să poarte veste reflectorizante pe timp de noapte. Noile reguli intră în vigoare din 15 februarie, iar cine la va încălca, va fi bun de plată.
„Amenda o plătește lucrătorul pentru că el este utilizatorul bicicletei, nu firma în cauză, amenzile mergând până la 1.000 de lei, în funcție de situația constatată în teren.”, a declarat Marcel Bonţidean, șef Poliția Locală Cluj-Napoca.
De precizat este că, doar în ultimul an, zeci de livratori au fost implicați în accidente rutiere.
CITEȘTE ȘI: