Prima pagină » Actualitate » Care este secretul SARMALELOR de post mănăstirești? O rețetă unică pentru un gust autentic românesc

Care este secretul SARMALELOR de post mănăstirești? O rețetă unică pentru un gust autentic românesc

Care este secretul SARMALELOR de post mănăstirești? O rețetă unică pentru un gust autentic românesc
FOTO - Caracter ilustrativ: Shutterstock

Sarmalele de post mănăstirești sunt cunoscute pentru gustul lor aparte, însă puține gospodine sunt familiarizate cu rețeta autentică care conferă o savoare aparte acestui preparat tradițional.

Radu Anton Roman, cunoscut pentru pasiunea sa pentru gastronomia tradițională, a dezvăluit o rețetă pentru sarmalele de post mănăstirești în cartea sa „Bucate, vinuri și obiceiuri românești”.

Unul dintre secretele acestor sarmale este utilizarea stafidelor sau a prunelor uscate, care adaugă un plus de savoare și aroma.

Rețetă pentru sarmalele de post mănăstirești:

Ingrediente pentru sarmalele de post mănăstirești cu stafide:

  • o varză murată
  • trei cepe
  • un pahar de ulei
  • o cană și jumătate de apă
  • piper boabe
  • 100 g de stafide sau prune uscate
  • 100 g miez de nucă (opțional)
  • o cană de orez
  • un pahar de bulion
  • un morcov
  • sare, piper măcinat, boia de ardei (după gust)

Mod de preparare pentru sarmalele de post mănăstirești:

Se toacă fin două cepe și se călesc în ulei. Se adaugă orezul, apa, puțină sare, piper măcinat și se lasă să fiarbă. Varza este spălată bine și se pregătesc frunzele pentru umplut (aproximativ 15-20 de bucăți).

Varza rămasă se taie mărunt, iar apoi se pregătește sosul de bulion. Ceapa rămasă se toacă și se călește în ulei, cu boia de ardei și câteva boabe de piper. După ce ceapa devine translucidă, se adaugă bulionul și se amestecă bine. Dacă orezul este fiert și apa s-a redus, se adaugă stafidele.

Se umplu frunzele de varză cu orez și se așează într-o oală unsă cu puțin ulei. Pe fundul oalei se adaugă puțină varză tocată fin, amestecată cu morcov ras.

După ce toate sarmalele sunt aranjate în oală, se toarnă sosul de bulion și apă suficientă pentru a le acoperi.

Se acoperă cu restul de varză și morcov și se introduce oala (acoperită) în cuptor, la foc potrivit, pentru o oră, potrivit Antena 3.

Citește și: 

Rețeta secretă pentru a face un PIURE de cartofi de post perfect. Trucul prin care eviți o greșeală comună

Cum să faci cea mai BUNĂ shaorma de post. Rețeta pas cu pas

Recomandarea video

Citește și

Mediafax
Discuții la Cotroceni între Nicușor Dan și magistrații care au decis să vorbească public despre problemele din Justiție
Digi24
EXCLUSIV Avertismentul lui Diaconescu, după ce serviciile secrete americane au dezvăluit planul lui Putin în Europa: „Rusia nu neagă”
Cancan.ro
Peste cine a dat Tudor Chirilă la metrou, după scandalul iscat de câștigarea Alessiei Pop la Vocea României. Ce s-a întâmplat pe loc?
Prosport.ro
Mădălina Ghenea, apariție de neratat. Imaginile care le-au tăiat respirația italienilor
Adevarul
De ce nu a construit România autostrăzi în anii ’90. Planul celor peste o mie de kilometri în primul deceniu după Ceaușescu
Mediafax
Cozonac tradițional românesc. Rețeta perfectă pentru sărbătorile de iarnă
Click
Ce spun psihologii despre oamenii care păstrează pungile, borcanele goale, hârtia de ambalaj „pentru orice eventualitate”
Digi24
Val de concedieri în fabricile auto din vestul țării. Motivul pentru care mii de oameni vor rămâne fără slujbe în viitorul apropi
Cancan.ro
Ninge abundent de Crăciun! ANM a schimbat radical prognoza: zonele din România unde iarna își intră în drepturi
Ce se întâmplă doctore
Cum își păstrează silueta Iulia Vântur. Ce bea în fiecare dimineață? ”Cred că acesta este secretul până la urmă”
Ciao.ro
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Promotor.ro
Mii de șoferi nevinovați au fost amendați din cauza unui radar defect. A funcționat așa timp de 4 ani
Descopera.ro
Caietele secrete ale unui mare om de știință au fost dezvăluite
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. – Ce te doare, Bulă? – Mă doare buzunarul, dom doctor …
Descopera.ro
Dezamăgirea modifică chimia creierului și comportamentul, arată un studiu efectuat pe șoareci