Prima pagină » Actualitate » Care este starea de SĂNĂTATE a lui Ion Iliescu. Dezvăluirile unui fost procuror

Care este starea de SĂNĂTATE a lui Ion Iliescu. Dezvăluirile unui fost procuror

Care este starea de SĂNĂTATE a lui Ion Iliescu. Dezvăluirile unui fost procuror
Care este starea de sănătate a lui Ion Iliescu. Dezvăluirile unui fost procuror

Fostul președinte al României, Ion Iliescu (93 de ani), a apărut tot mai puțin în spațiul public în ultimii ani, iar multe persoane au pus acest lucru și pe seama stării de sănătate a acestuia.

Generalul Ranco Pițu, fost procuror-șef la Secția Parchetelor Militare, care a jucat un rol esențial în ancheta care a vizat Revoluţia din decembrie 1989, a vorbit pentru Digi24 despre starea de sănătate a fostului șef al statului.

Pițu spune că a s-a întâlnit relativ recent cu Iliescu și că, în ciuda unor dificultăți de deplasare, acesta nu are alte probleme semnificative de sănătate. Totodată, potrivit generalului, Ion Iliescu este perfect lucid.

„L-am găsit bine din punct de vedere mental, să spun așa. Mai puțin bine din punct de vedere al mobilității, însă apreciez că este perfect lucid și se poate discuta la un nivel elevat cu dumnealui, inclusiv despre problematica Revoluției.

L-am văzut ultima dată în luna mai a anului trecut, când am fost la domiciliu, pentru a încerca să iau o declarație, declarație pe care nu a vrut să o dea. Este dreptul lui de altfel să nu dea declarații. Este prevăzută de procedură această variantă”, a spus Pițu.

Cum a reacționat Ion Iliescu la întrebările procurorului

Generalul a mai povestit că, în momentul în care a fost chestionat în legătură cu dosarul Revoluției din 1989, Iliescu a devenit deodată abătut și a refuzat să răspundă la întrebările pe acest subiect.

„Discuțiile purtate, repet, au fost interesante și chiar m-a întrebat de mai multe ori care este scopul meu ca procuror anchetator. Am explicat că vrem să știm de ce, după ce dumnealui a preluat puterea totală în statul român, a fost nevoie ca 850 de oameni să moară și alte 3.500 de persoane să fie rănite, plus persoanele care și-au pierdut libertatea pentru o anumită perioadă, persoane bătute, persoane traumatizate psihic pe viață. Ei bine, în acel moment constatam în mod vizibil o schimbare la față, să zic așa. Fostul președinte devenea taciturn, fizionomia i se schimba într-un sens negativ, aș aprecia eu.

Cu toate acestea, hotărârea dumnealui de a nu declara nimic a fost constantă. Tot ce a putut să îmi spună este că, dacă vreau să aflu opinia lui despre Revoluție, nu am decât să-i citesc cărțile, lucru care nu mă interesa. Mă interesa să reușesc să-l conving să dea o declarație în premieră, cât se poate de aproape de adevăr. I-am explicat că nu are ce pierde. Chiar l-am rugat în repetate rânduri să fie dispus spre o deschidere în acest sens. La un moment dat, mi s-a părut că reușesc să îl conving. Totuși, până la urmă a rămas blocat în această decizie de a nu face declarații”, a relatat generalul.

Sursă imagine: MEDIAFAX FOTO

Autor
Daniel Matei a absolvit Facultatea de Jurnalism din București, iar de-a lungul ultimilor zece ani a lucrat pentru mai multe publicații online din România. El s-a alăturat echipei GÂNDUL.RO în ... vezi toate articolele