Prima pagină » Actualitate » Care este TEMPERATURA ideală în casă pentru a nu avea probleme de sănătate. Ce greșeală fac mulți români

Care este TEMPERATURA ideală în casă pentru a nu avea probleme de sănătate. Ce greșeală fac mulți români

Care este TEMPERATURA ideală în casă pentru a nu avea probleme de sănătate. Ce greșeală fac mulți români

Care este temperatura ideală într-o casă pentru a nu avea niciun fel de probleme de sănătate. Din păcate, mulți români fac o greșeală uriașă, care îi poate costa mult.

Nu doar că setând temperatura ideală vei evita problemele de sănătate, dar și portofelul tău va rămâne cu mai mulți bani la final de lună.

Temperatura ideală în casă pe timp de iarnă

Înainte de orice, să spunem că temperatura ideală în casă poate varia în funcție de preferințele individuale și de condițiile climatice exterioare. Dar, chiar și așa, tot există recomandări generale care pot contribui la un mediu interior confortabil și benefic pentru sănătate.

Potrivit specialiștilor care au efectuat măsurători, recomandarea este de a menține temperatura în casă între 20 și 22 de grade Celsius. Acest interval de temperatură este considerat propice pentru confortul uman. În plus, o temperatură între 20 și 22 de grade ajută și la obținerea unui echilibru între căldură și eficiență energetică.

În funcție de ce preferă fiecare, unii optează pentru setarea gradelor în minus, iar alții, în plus, dorind să aibă mai multă căldură în casă.

Care este temperatura ideală pe timpul nopții

Pe timpul zilei, temperatura ideală este unanim acceptată ca variind între 20 și 22° C. Acest interval este suficient de confortabil pentru majoritatea oamenilor.

Dar, pe timp de noapte, situația se schimbă. Astfel, ca să avem un somn de calitate, specialiștii ne recomandă să reducem temperatura în cameră. O valoare potrivită este între 15 și 18 grade Celsius.

Nu în ultimul rând, aveți în vedere că, pentru un confort sporit în locuință, este bine aveți o ventilație adecvată, care va preveni acumularea de umiditate și va menține aerul proaspăt. Aerisirea corectă se face deschizând ferestrele în mod regulat sau utilizând ventilatoare/un sistem de ventilație.

Confortul termic se îmbunătățește menținând nivelul de umiditate între 30% și 50%.

Ce greșeală fac mulți români

Pentru că a venit iarna, mulți români au pornit centralele termice. Dar, pentru că în continuare resimțim efectele unei crize energetice, mulți se gândesc de două ori înainte de a seta termostatele.

În zonele cu climă rece, recomandarea este să setați temperatura astfel încât în casă să fie mai cald, iar unde climatul este mai cald, termostatul nu trebuie să indice temperaturi ridicate.

Atenție, specialiștii spun că temperaturile crescute pot crea disconfort, inclusiv pe timpul iernii!

Când setează termostatul, mulți români nu țin cont de faptul că o temperatură mai mare va aduce și un consum electric pe măsură. Pe scurt, cu cât este mai cald în calorifere, cu atât va crește și factura la curent.

Sfatul este să aveți ferestrele bine izolate, la fel și ușile. Doar o casă închisă „ermetic” va face inutilă ajustarea termostatului.

CITEȘTE ȘI:

Care este TEMPERATURA ideală în cameră când afară e ger de crapă pietrele

Temperatura ideală pe care trebuie să o ai în casă pentru a preveni apariția MUCEGAIULUI și a condensului

Laurențiu Teodorescu este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si ... vezi toate articolele

Citește și