În România, conform legislației în vigoare, copiii trebuie să fie transportați în autovehicule în sisteme adecvate vârstei și greutății lor.
Conform prevederilor cuprinse în Hotărârea de Guvern nr. 11/2015, vârsta de la care copiii pot să călătorească pe locul din dreapta față al mașinii este de 12 ani. Însă, pe lângă cei 12 ani, copil trebuie să aibă o înălțime de cel puțin 150 de centimetri.
Regulile pe care orice părinte trebuie să le știe cu privire la transportul copiilor în autovehicule sunt stipulare la art. 97:
- alin. (1) – Copiii cu o înălţime de până la 135 cm pot fi transportaţi în autovehicule echipate cu sisteme de siguranţă pentru conducător şi pasageri, denumite în continuare sisteme de siguranţă, doar dacă sunt fixaţi sau prinşi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii instalat în autovehicul;
- alin. (1.2) – Copiii cu o înălţime de peste 135 cm pot fi transportaţi în autovehicule echipate cu sisteme de siguranţă doar dacă poartă centuri de siguranţă pentru adulţi, reglate astfel încât să nu treacă peste zona gâtului sau feţei ori dacă sunt fixaţi sau prinşi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii instalat în autovehicul;
- alin. (1.9) – Transportul copilului în condiţiile prevăzute la alin. (1.8) se realizează pe locurile din spate ale autovehiculului. În cazul copilului în vârstă de până la 3 ani, transportul se realizează sub supravegherea unei persoane, alta decât conducătorul de autovehicul.
Este important să rețineți că utilizarea unui scaun auto corespunzător vârstei și greutății copilului este obligatorie în orice situație. De exemplu, pentru copiii sub 3 ani, aceștia trebuie să fie plasați într-un scaun auto special destinat vârstei lor, iar pentru cei între 3 și 12 ani, trebuie folosit un scaun cu spătar sau a unui înălțător corespunzător greutății și înălțimii lor.