Pensionarii din România au primit o grea lovitură la început de 2025 după ce „Ordonanța trenuleț”, apărută în Monitorul Oficial în ultimele ore ale anului trecut, a înghețat salariile, pensiile și alocațiile. Explicația a fost aceea că măririle promise ar fi pus o presiune foarte mare pe bugetul de stat.
În felul acesta, seniorii au rămas fără majorarea de 12% pe care o promitea Ministerul Muncii în 2024.
Reamintim că indexarea pensiilor se face ținând cont de rata inflației plus 50% din creșterea salariului mediu brut.
În medie, 330 de lei ar fi luat în plus pensionarii dacă indexarea nu era blocată.
Sindicaliștii cer intervenția Avocatului Poporului
Confederația Națională Sindicală „Cartel Alfa” și partidul AUR au solicitat Avocatului Poporului să atace la Curtea Constituțională a României ordonanța care a „înghețat” veniturile românilor, a precizat Avocatul Poporului, Renate Weber.
Potrivit acesteia, cererea a fost întocmită pe motiv că ordonanța este neconstituțională și a anunțat că instituția a înregistrat petiții privind acest act normativ de la mai multe persoane.
Încă din 21 decembrie sindicaliștii din „Cartel Alfa” au tras un semnal de alarmă asupra politicilor de austeritate și a măsurilor economice bazate pe tăieri și înghețări de venituri, care reprezintă „soluții superficiale și dăunătoare pentru o economie deja fragilă și vulnerabilizată” de evenimentele politice din ultima perioadă.
Planul propus de „Cartel Alfa” era bazat pe „soluții echilibrate”, care să sprijine economia, dar fără a sacrifica „nevoile reale” ale cetățenilor:
- creșterea veniturilor bugetare prin colectare fiscală eficientă și introducerea de taxe progresive pentru marile averi;
- investiții în infrastructura socială, deoarece este imperativ să fie finanțată educația, sănătatea și asistența socială pentru a reduce „decalajele sociale și regionale”;
- consolidarea parteneriatului social, având în vedere că politicile economice trebuie să fie rezultatul unui dialog real cu toate părțile implicate – sindicate, patronate și societatea civilă.
Câți bani au pierdut pensionarii prin „Ordonanța trenuleț”
Potrivit Newsweek, un pensionar care avea pensia minimă de 1.281 de lei a pierdut 153 de lei pentru că nu s-a făcut indexarea.
Dar, iată un calcul efectuat pentru mai multe categorii de venituri.
- Pensie luna decembrie 1281 lei. Suma de bani pe care nu a mai primit-o la pensie pentru că indexarea s-a anulat: 153 lei.
- Pensie luna decembrie 1500 lei. Suma de bani pe care nu a mai primit-o la pensie pentru că indexarea s-a anulat: 180 lei.
- Pensie luna decembrie 2000 lei. Suma de bani pe care nu a mai primit-o la pensie pentru că indexarea s-a anulat: 240 lei.
- Pensie luna decembrie 2500 lei. Suma de bani pe care nu a mai primit-o la pensie pentru că indexarea s-a anulat: 300 lei.
- Pensie luna decembrie 3000 lei. Suma de bani pe care nu a mai primit-o la pensie pentru că indexarea s-a anulat: 360 lei.
- Pensie luna decembrie 3500 lei. Suma de bani pe care nu a mai primit-o la pensie pentru că indexarea s-a anulat: 420 lei.
- Pensie luna decembrie 4000 lei. Suma de bani pe care nu a mai primit-o la pensie pentru că indexarea s-a anulat: 480 lei.
- Pensie luna decembrie 4500 lei. Suma de bani pe care nu a mai primit-o la pensie pentru că indexarea s-a anulat: 540 lei.
- Pensie luna decembrie 5000 lei. Suma de bani pe care nu a mai primit-o la pensie pentru că indexarea s-a anulat: 600 lei.
- Pensie luna decembrie 5500 lei. Suma de bani pe care nu a mai primit-o la pensie pentru că indexarea s-a anulat: 660 lei.
Așadar, pentru acei români pensionari care au o pensie de 4500 de lei, suma de bani pe care nu a mai primit-o la pensie pentru că indexarea s-a anulat este de 540 lei.
CITEȘTE ȘI:
Tot ce trebuie să știi despre PENSIA DE URMAȘ. În ce condiții se acordă, după intrarea în vigoare a Legii 360/2023, la 1 septembrie 2024
Situația pensionarilor români din STRĂINĂTATE. De ce așteaptă și doi ani ca să primească răspuns de la Casa de Pensii, de fapt
Laurențiu Teodorescu este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si ...
vezi toate
articolele