Care sunt, de fapt, singurii crenvurști sănătoși din România, potrivit lui Dragoș Pătraru. Ce conțin, de fapt
Dragoș Pătraru a testat mai multe tipuri de crenvurști din supermarketurile românești și a analizat lista de ingrediente, iar concluziile sunt dezamăgitoare. Potrivit ANPC, există doar câteva tipuri de crenvurști pe piață, ce au un conținut de carne adecvat.
Crenvurștii sunt un tip de mezel foarte popular pe masa românilor și sunt consumați adesea fie fierți, fie prăjiți, cu muștar și pâine.
Dragoș Pătraru a analiza listele de ingrediente a celor mai populare branduri de crenvurști de pe piață, insistând pe conținutul de carne din fiecare, potrivit etichetei. Acesta a descoperit că majoritatea brandurilor de crenvurști au o valoare proteică foarte mică, din cauza cărnii de calitate foarte proastă.
Crenvurști de porc Meda 250 g de la Meda Prod ‘98 din România
„Ingrediente, carne de porc din UE, 78%. Avem 23 de grame de grăsimi, 13 grame de proteine. 13, grame de proteine, în condițiile în care avem 78% carne și avem și proteină vegetală adăugată. Aici avem una dintre cele mai mari păcăleli. Vom discuta.” spune Dragoș Pătraru.
Crenvurști Porc Extra 300 g de la Cris-Tim Family Holding din România
„Carne din porc 52%, doar, carne de pui, piele de pui, proteină din lapte, proteină animală de porc, colorant. Avem 14,3 grame de proteină, în condițiile în 100 de grame de carne avem între 25 și 30 de grame de proteină.” atenționează Pătraru.
Crenvurști de porc extra CrenFox 470 g de la Fox Com Serv
„Carne de porc 75%. Avem 12,4 grame de proteine la un produs care are 75% carne Nu există nu este această carne sau carne foarte săracă în proteină: piele, zgârciuri.”, menționează jurnalistul.
Crenvurști cu carne de porc 500 g de la Auchan România
„Crenvurști cu carne de porc de la Auchan România. Ingrediente: carne de porc 31%, slănină, proteină de mazăre. Avem 13 grame de proteine, la suta de grame de produs.” observă Dragoș Pătraru.
Avertismentul ANPC cu privire la ingredientele din crenvurști
ANPC avertizează că majoritatea crenvurștilor de piață conțin colorant carmin.
„La unele sortimente de crenvurști, condimentele sunt înscrise în mod generic și nu este menționat tipul condimentului. Având în vedere că unele dintre ele sunt incluse în lista substanțelor alergene, este important să fie cunoscută denumirea respectivului condiment.”, este menționat în comunicatul ANPC.
ANPC a întocmit și o listă a tipurilor de crenvurști analizate după conținutul de carne.
Top 10 mărci de crenvurști după conţinutul de carne:
- Pikok/Polonia cu 93% carne din pulpă de porc și fără aditivi;
- Golfera/Italia cu 88% carne de pui și 2 aditivi;
- AIA/Italia cu 88% carne de curcan și pui, dar cu 5 aditivi;
- Dulano/Germania cu 87% carne de porc și 2 aditivi;
- Aldis/România cu 87% carne (60% piept de pui și 27% carne lucru pui) cu 3 aditivi;
- Martinel/Reinert/România cu 85% carne de porc și 3 aditivi;
- Pikok/Polonia cu 85% carne (72% piept de pui si 13% carne din pulpă de pui) și 9 aditivi;
- Perfect Poultry/Slovenia cu 82% carne de pui și 5 aditivi;
- Agil/România cu 80% piept de pui și fără aditivi;
- Zimbo/Ungaria cu 80% carne (60% carne de porc si 20% carne de vită) și 5 aditivi.
„Numai 74% dintre produsele analizate prezintă o declarație nutrițională, iar la 9% dintre acestea informațiile nutriționale sunt incomplete.
Valoarea energetică per 100 grame produs variază între 156 kcal și 312 kcal.
Cantitatea de lipide per 100 grame produs variază între 11 grame și 28 grame, iar cantitatea de acizi grași saturați per 100 grame produs variază între 3,3 grame și 11 grame.
Numeroase studii realizate în instituții medicale și universități de prestigiu arată că grăsimile saturate cresc riscul de apariție a afecțiunilor cardiovasculare precum infarctul sau accidentul vascular cerebral și sunt un factor de risc pentru cancerele de colon și sân.
Cantitatea de proteine per 100 grame produs variază între 9,7 grame și 15,59 grame. Numai 19% dintre produsele analizate din cele cu declarație nutrițională au o cantitate de proteine mai mare sau cel puțin egală cu 14 grame per 100 grame produs, fapt ce arată atât cantitatea redusă de carne, cât și calitatea scazută a cărnurilor folosite la fabricarea crenvurștilor.” mai notează ANPC.