Care sunt românii care vor PRIMI 718 lei lunar. Ce acte sunt necesare pentru a intra în posesia banilor
Vin vești bune pentru o anumită categorie de români: aceștia vor primi, lunar, câte 718 lei, iar pentru a intra în posesia banilor din partea statului vor trebui să pregătească o serie de documente.
Este vorba de românii care au copii, pentru că ei vor primi alocații mai mari. Aceasta după ce va intra în vigoare majorarea de 13,8%.
Pentru calcularea noilor alocații a fost luată în considerare rata inflației. Anul trecut, alocațiile au crescut cu 5,1%, iar anul acesta ajustarea este și mai mare.
„Începând cu drepturile aferente lunii ianuarie 2023, cuantumul alocației de stat pentru copii se indexează anual, din oficiu, cu rata medie anuală a inflației. Rata medie anuală a inflației este indicatorul definitiv cunoscut în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicat de Institutul Național de Statistică”, prevede articolul 3, alineatul 2 din Legea nr. 61 din 1993.
Indicatorul definitiv reprezintă rata medie anuală a inflației. În acest sens, copiii cu vârste până la doi ani vor beneficia de cei 718 lei. Pe de altă parte, copiii care au vârste cuprinse între 2 și 18 ani vor beneficia de o alocație lunară de 291 de lei.
Care sunt actele necesare pentru a intra în posesia banilor
Pentru a primi acești bani din partea statului, persoanele eligibile trebuie să depună un dosar.
Părinții vor depune următoarele acte pentru a beneficia de sumele despre care am vorbit mai sus:
- Cerere-tip pentru primirea alocațiilor;
- Copie după C.I. ale părinților;
- Certificatul de naștere al copilului;
- Certificatul de căsătorie al părinților;
- Hotărârea de adopție / încredințare (dacă este cazul);
- Un extras de cont (numele titularului).
Pentru copilul cu handicap, cererea este însoţită şi de copia certificatului de încadrare a copilului într-un grad de handicap. În situaţia în care încadrarea într-un grad de handicap intervine după stabilirea dreptului la alocaţia de stat pentru copii, solicitantul depune la primărie numai copie după certificatul de încadrare într-un grad de handicap, fără a se completa o nouă cerere, se mai arată pe site-ul Agenției pentru Plăți și Inspecție Socială a Municipiului București.
Sursa foto: Shutterstock