Europarlamentarul Carmen Avram spune că Austria a respins un drept al românilor de 11 ani, prin votul rușinos pe care l-au dat la Consiliul JAI. România ar mai putea avea o șansă, săptămâna viitoare, dacă subiectul aderării la Schengen va fi introdus pe agenda summitului liderilor europeni, de săptămâna viitoare, a declarat, pentru Gândul, Carmen Avram, care precizează că dacă se ajunge acolo, speră ca cei care ne reprezintă ”să aibă mai multă demnitate”.
”Veşti proaste vin de la Bruxelles. Vot negativ de la Austria, pentru România. Dacă lucrurile se încheie aici, rămânem cu bariera Schengen. Şi, dacă asta se întâmplă, va trebui să regândim modul în care se face politica externă a României. Păcat. Rușine guvernanților austrieci!”, a scris Carmen Avram pe Facebook, după ce la Consiliul JAI a fost respinsă aderarea la Schengen a României și Bulgariei, din 1 ianuarie 2023, fiind admisă doar Croația.
Europarlamentarul a afirmat, într-o declarație pentru Gândul, că speră ca subiectul aderării la Schengen să fie introdus la Consiliul de săptămâna viitoare, la summitul liderilor europeni, unde va participa fie președintele, fie premierul.
”Aș vrea ca, dacă se va întâmpla asta și pe agendă va fi trecută o nouă negociere pentru Schengen, să nu mai vedem scene ca aceea de astăzi, când – după multe zile în care noi ca țară ne-am zbătut și ne-am și umilit, într-o oarecare măsură, încercând să obținem un drept care ni se cuvine de 11 ani – ministrul de Interne al României s-a ridicat de pe scaun, din proprie inițiativă, și s-a dus la ministrul de Interne al Austriei – care stătea liniștit și nu baga pe nimeni în seamă – ca să-i zâmbească, să-l îmbrățișeze și să-l bată pe spate, călduros”, a mai spus Carmen Avram.
În opinia europarlamentarului PSD, ministrul de Interne a dat dovadă de ”slăbiciune” cu acel gest făcut la o întâlnire de un asemenea nivel.
”Acesta este un gest pe care nu cred că ar fi trebuit să-l facă, pentru că, atunci când un om nu vrea binele țării tale, când ești acolo nu ca persoană privată, ci ca reprezentant al unui stat care stă cu sufletul la gură ca să aștepte rezultatul, tu nu aveai voie, la un asemenea nivel, să dai dovadă de o asemenea slăbiciune.
Sper ca la summit, dacă se va întâmpla să avem pe agendă acest subiect, cei care ne vor reprezenta acolo să dea dovadă de mai multă demnitate și de o coloană mai dreaptă. Poate când ne vor vedea mai dârzi și mai dispuși să folosim toate uneltele pe care le avem la dispoziție pentru a ne obține drepturile, România va intra în Schengen”, a afirmat Carmen Avram.
România și Bulgaria rămân momentan în afara spațiului Schengen, după ce Austria și Olanda s-au opus aderării celor două țări în cadrul Consiliului Justiție și Afaceri Interne de joi. Austria s-a opus aderării ambelor țări, în timp ce Olanda s-a împotrivit doar aderării Bulgariei, dar cum candidaturile Bucureștiului și Sofiei au venit „la pachet”, decizia Olandei a afectat, practic, și România.
În schimb, candidatura Croației a fost acceptată, astfel că această țară va deveni membru Schengen de la 1 ianuarie 2023.
CITEȘTE ȘI:
România și Bulgaria rămân în afara Schengen. Croația devine membru de la 1 ianuarie 2023