Carne HIBRID produsă în România. Unde va fi inaugurat primul laborator/„Produsele vin cu multe beneficii pentru sănătate”
România se pregătește să devină un producător de carne hibrid. Deja au fost obținute toate autorizațiile, astfel că primul laborator este pe punctul de a se deschide într-un mare oraș din țară.
Timișoara este orașul în care se va deschide primul laborator de acest fel din România.
Parizer și crenvurști din carne hibrid
Alimentele din carne hibrid sunt mai bogate în proteine comparativ cu produsele tradiționale, arată Antena 3.
Laboratorul de la Timișoara va scoate pe piață parizer, crenvurști și pateu din carne hibrid.
Dar, ce este carnea hibrid? În primul rând, trebuie spus că nu este carne artificială. În compoziția sa regăsim compuși bioactivi, precum antioxidanții naturali din produsele vegetale, dar și fibrele care nu există în carnea tradițională și sunt foarte benefice pentru sănătate.
Ileana Cocan, șef de lucrări la Facultatea de Inginerie Alimentară, a explicat: „Produsele hibrid din carne și ingrediente vegetale vin cu multe beneficii pentru sănătate, întrucât produsele vegetale, ingredientele vegetale conțin o serie de nutrienți pe care nu le regăsim în materia primă de origine animale, respectiv în carne, respectiv fibrele care ajută cu beneficii pentru sănătate, compuși bio-activi pe care de asemenea nu-i regăsim în carne, iar incluzând aceste ingrediente de origine vegetală într-un produs din carne, un produs hibrid din carne și ingrediente vegetale putem să obținem un tip de preparat sănătos”.
Carnea hibrid are mai puține grăsimi
Prin comparație cu produsele tradiționale, alimentele obținute din carne hibrid conțin mai puține grăsimi și colesterol.
Administratorii laboratorului din Timișoara se declară convinși că vor da lovitura și produsele lor vor avea succes.
Iată ce declară Călin Jianu, decanul Facultății de Inginerie Alimentară din Timișoara: „S-a identificat un grup de consumatori cărora acest produs, acest produs de carne hibrid, așa cum e denumit în literatura de specialitate, se adresează. Ei au identificat ingredientele și subliniez, ingrediente strict naturale. Discutăm despre carne și pro-proteină vegetală care poate fi obținută din diferite surse, respectiv legume, mazăre, năut, linte sau inclusiv alta fi obținut din ciuperci”.
Primele produse din carne hibrid vor fi pe piață la începutul lui 2025. Deocamdată, în laboratorul de la Timișoara încă se mai fac teste pentru a vedea dacă produsele corespund nu numai nutrițional, ci și organoleptic.
CITEȘTE ȘI: