Carnea de MANGALIȚA, „somonul” de sărbători. Cât costă și de ce este considerată o delicatesă
This browser does not support the video element.
Vine Crăciunul și de pe mese nu vor lipsi preparatele din carne de porc. Nutriționiștii vin cu recomandări pentru cei care își fac griji legate de sănătate. Foarte apreciată este carnea de mangalița, căutată pentru proprietățile ei, dar și pentru gustul intens.
Grăsimea ei, se spune, este la fel de sănătoasă ca și uleiul de măsline. În magazinele specializate, carnea de mangalița era adusă doar la comandă, de la crescători autorizați din țară, iar prețul este unul pe măsură. Porcul de mangalița, cândva o rasă foarte răspândită în zona Transilvaniei, a fost crescută în tot mai puține ferme și gospodării după Revoluție.
Motivul? Ajunge abia în doi ani la greutatea ideală de circa 150 de kilograme și are între 60 și 70% grăsime, ceea ce înseamnă o cantitate mult mai mica de carne. Potrivit cercetătorilor de la Universitatea de Științe ale Vieții din Timișoara, aceștia au făcut o comparație între două tipuri somon și slănina de mangaliță.
„Mangaliței i se mai spune și măslina cu patru picioare sau porcul somon. Slănina de mangalița se aseamănă, datorită conținutului mare de acid oleic, care se regăsește și în uleiul de măsline, omega 6.”
Pentru că investesc mult în creșterea rasei, fermierii cer 100 de lei pe kilogramul de ceafă, iar pulpa se vinde cu 120 de lei pe kilogram.
„Prețurile pentru produsele din mangalița sunt cel puțin duble față de carnea de porc tradițională. Salamul este 100 de lei, iar cârnații afumați ajung la 80 de lei kilogramul.”
„Conține cam cu 50% mai puțin colesterol decât carnea de porc, este bine să o consumăm cu moderație, chiar dacă grăsimile din această carne sunt bune.”, spun nutriționiștii.
CITEȘTE ȘI: