Carnea de iepure câștigă teren în fața celei de miel, de PAȘTE. Ce spun nutriționiștii despre acest aliment
Carnea de iepure are un aport excelent de proteine, de vitamine B3 şi B12 şi are un nivel scăzut de acizi graşi saturaţi. De aceea, ea este preferată în locul celei de miel, mai ales de Paște.
Carnea de miel este fragedă, are gust și miros specific, este o foarte bună sursă de proteine, însă poate crește acidul uric dacă este consumată în exces – asta înseamnă mai mult de 200 de grame la o masă.
Lygia Alexandrescu, consultant în nutriție sportivă, educație alimentară și comunicare nutrițională, spune că „spre deosebire de carnea de miel, cea de iepure nu precipită acidul uric”.
Cum recunoaștem o carne proaspătă
Carnea de miel „conține foarte multă purină și atunci, cei bolnavi de gută, de hiperuricemie, intră în criză ușor dacă mănâncă multă carne provenită de la animal tânăr. Iepurele se pare că nu conține atâta purină”, explică nutriționistul.
Carnea de iepure nu precipită acidul uric și nu produce crize de gută persoanelor care suferă de gută, de hiperuricemie, și are un gust ușor asemănător cu carnea de pasăre – un gust dulce, aș spune, și calorii chiar mai puține decât carnea de miel și carnea de ied. În plus, carnea de iepure are un raport foarte bun de acizi Omega 3 și Omega 6.
„O posibilă toxiinfecție alimentară poate avea forme de manifestare foarte severe. Trebuie să cumpărăm carnea din locuri autorizate, iar la cumpărare, ea trebuie să aibă o culoare roz deschis, textură elastică, fermă, miros plăcut, proaspăt, și grăsimea să aibă culoare albă, nu galbenă și niciun caz să nu fie lipicioasă. Așa recunoaștem o carne proaspătă”, este sfatul nutriționistului, citat de HotNew.ro.
Rețete cu carne de iepure
Iepure la cuptor cu ierburi aromatice
Ingrediente:
- 20 g unt nesărat
- 200 g muştar (la alegere)
- 250 g smântână
- 1 iepure (aproximativ 1,5 kg)
- ierburi aromate (cimbru, rozmarin, tarhon)
- sare, piper proaspăt măcinat
Mod de preparare: Într-un castron, amestecă muştarul, smântâna şi ierburile aromatice tocate. Adaugă sare şi piper după gust. Taie carnea în bucăţi potrivite, apoi marineaz-o în sosul de muştar şi smântână. Unge cu unt un vas de copt din ceramică şi adaugă bucăţile de carne cu tot cu marinată. Preîncălzeşte cuptorul la 210°C, apoi găteşte iepurele pentru aproximativ 30 de minute. După acest timp, întoarce bucăţile în vas şi continuă să găteşti alte 30 de minute. Poţi servi carnea alături de o garnitură la alegere: fasole verde, legume sotate, piure de cartofi, paste ori orez. Toate se potrivesc de minune cu aroma delicioasă a acestui iepure gătit la cuptor, conform Click Poftă Bună.
Iepure cu două tipuri de muştar
Ingrediente:
- 1,5 kg carne de iepure, bucăţi
- 4 linguri muştar Dijon
- 3 linguri muştar a l’ancienne (cu boabe)
- 200 ml smântână lichidă
- 5-6 morcovi baby curăţaţi
- 100 g arpagic curăţat
- 4 crenguţe de cimbru
- 300 ml vin alb sec
- 55 g unt
- 250 ml supă de pui
- 2 linguri ulei
- 1 lingură miere
- sare, piper
Mor de preparare: Unge cu unt un vas care poate merge şi la cuptor, şi pe foc. Condimentează carnea cu sare şi piper, apoi unge-o cu o marinată realizată din muştarul Dijon şi o linguriţă de ulei. Aşează carnea în vas, presară cimbrul tocat şi bucăţile de unt. Lasă-l să se odihnească timp de o oră. Încălzeşte cuptorul la 180°C, apoi introdu vasul pentru 45 de minute. Din când în când adaugă puţină apă şi întoarce carnea. La jumătatea timpului de gătit acoperă vasul cu o folie din aluminiu. La finalul celor 45 de minute, scoate bucăţile de carne şi păstrează-le undeva la cald. Transferă vasul pe aragaz, la foc mic. Adaugă vinul şi amestecă până când sosul se reduce. Amestecă smântâna cu muştarul cu boabe, apoi toarnă-le peste sos şi lasă totul să fiarbă timp de cinci minute, amestecând constant. Adaugă bucăţile de carne şi amestecă-le cu sosul. Într-o tigaie separată, fierbe sub capac legumele decojite în supa de pui, condimentate cu sare şi piper, pentru 15 minute. Scoate capacul şi lasă zeama să se reducă la două linguri. Adaugă 25 g de unt, miere, apoi amestecă pentru a glazura legumele. Serveşte-le cu iepurele la cuptor.