Prima pagină » Actualitate » Cartelurile de droguri mexicane folosesc drone explozive pentru a ucide polițiștii din SUA și Mexic

Cartelurile de droguri mexicane folosesc drone explozive pentru a ucide polițiștii din SUA și Mexic

Cartelurile de droguri mexicane folosesc drone explozive pentru a ucide polițiștii din SUA și Mexic

Cartelurile rivale Jalisco Noua Generaţie şi Cárteles Unidos folosesc drone armate cu explozivi pentru a ataca forțele de ordine din Mexic și Statele Unite, echipându-se ca niște grupuri teroriste, au spus autoritățile.

Un operator de drone  – care nu i-a furnizat numele – a declarat săptămâna trecută pentru The Courier-Journal că organizația Jalisco Noua Generaţie are aproape 100 de drone care transportă explozivi.

Într-un incident din aprilie, poliția mexicană îndepărta blocadele ridicate de grupurile criminale în El Aguaje, un oraș din vestul Mexicului, când o dronă a aruncat o operațiune cu bombă de foc asupra operațiunii, rănind doi ofițeri, au spus autoritățile, potrivit Businessinsider.com

Secretarul apărării mexican, Luis Cresencio Sandoval, a confirmat că cartelul Jalisco New Generation (CJNG), un rival al Carteles Unidos, a fost responsabil pentru atacul din aprilie asupra poliției și a spus că operatorul dronelor a fost arestat.

Cartelul a declarat deja război guvernului, urmărind eradicarea unei forțe de stat de elită cunoscută sub numele de Grupul Tactic, pe care banda o acuză că și-a tratat membrii în mod nedrept.

Oficialii din Guanajuato – cel mai violent stat din Mexic, unde Jalisco luptă cu bande locale susținute de cartelul rival Sinaloa – au refuzat să comenteze câți membri ai grupului de elită au fost uciși până acum.

Zone de acțiune ale Cartelului Jalisco New Generation (CJNG)

Dar poliția de stat a recunoscut public ultimul caz, un ofițer care a fost răpit joi de acasă, ucis și corpul său aruncat pe o autostradă.

O serie de atacuri cu drone au avut loc în ultimii câțiva ani, iar oficialii mexicani au lansat mai multe investigații asupra terorismului comise de carteluri, confiscând atât drone, cât și explozivi C-4, care sunt frecvent folosiți în atacuri. Autoritățile sunt îngrijorate de faptul că înțelegerile ar putea să își extindă utilizarea și să obțină tehnologii mai letale în viitor.

 

„Vor folosi cea mai recentă și mai bună tehnologie pentru a lupta cu dușmanii lor din Mexic, pentru a elimina forțele de ordine și pentru a lupta pentru un teritoriu care oferă rute de trafic mai bune pentru a muta drogurile în Statele Unite”, a declarat Derek Maltz, fost agent responsabil al Diviziei Operațiuni Speciale a Administrației SUA pentru Controlul Drogurilor.

Cárteles Unidos folosește drone pentru a-și monitoriza teritoriul și pentru a-și ataca cartelul rival, CJNG. Membrii cartelului sunt instruiți de un bărbat cunoscut sub numele de „Lord of the Skies”, care îi antrenează de anul trecut, a declarat membrul cartelului pentru Courier-Journal.

Membrul cartelului a declarat că niciun cartel nu folosește drone pentru a transporta droguri, deoarece ar fi un mod ineficient de a circula cantități mari.

Atât Cárteles Unidos, cât și CJNG sunt învinovățite pentru răspândirea „covârșitoare a heroinei disponibile” în Statele Unite, a dezvăluit Evaluarea Națională a Amenințării Drogurilor din 2020 a DEA.

Guanajuato a înregistrat cel mai mare număr de polițiști uciși din orice stat mexican din 2018

Între 2018 și 12 mai, un total de 262 de polițiști au fost uciși, sau o medie de aproximativ 75 de ofițeri în fiecare an – mai mult decât sunt uciși în medie de focuri de armă sau alte atacuri în fiecare an în întreaga Statele Unite, care are de 50 de ori populația Guanajuato .

Problema din Guanajuato a devenit atât de gravă, încât guvernul de stat a publicat un decret pe 17 mai pentru a furniza o sumă nespecificată de finanțare pentru mecanismele de protecție pentru polițiști și oficialii penitenciari.

În mai, oficialii guvernamentali din Statele Unite și Mexic au discutat despre o nouă politică comună de securitate pentru combaterea criminalității în cartel.

„Mexicul și Statele Unite reafirmă angajamentul de a lucra împreună împotriva crimei organizate transnaționale”, a declarat Ministerul Afacerilor Externe din Mexic.

Președintele mexican, López Obrador, a făcut campanie în încercarea de a descalifica conflictul de droguri. De la preluarea mandatului, la sfârșitul anului 2018, el a evitat confruntarea deschisă cu cartelurile și chiar a lansat un apel pentru a evita vărsarea de sânge, spunând că preferă o politică pe termen lung de abordare a problemelor sociale, precum șomajul în rândul tinerilor.

Dar fostul ambasador al SUA, Christopher Landau, a declarat în aprilie că López Obrador consideră lupta împotriva cartelurilor de droguri „ca o distragere a atenției … Așadar, el a adoptat practic o agendă cu o atitudine destul de laissez-faire, ceea ce este destul de deranjant pentru guvernul nostru, evident”.

 

 

 

 

Citește și