Cartofii, unul dintre alimentele cele mai consumate de românii, a devenit tot mai scump, în ultimele șase luni. Potrivit statisticilor, prețul cartofilor a crescut cu 12%, țara noastră fiind nevoită să apeleze la importuri, în urma producției scăzute, cauzate de secetă.
Cartofii, considerat alimentul de bază al românilor, s-a scumpit cu 12% în ultimele șase luni, un kilogram de cartofi ajungând să coste chiar și 5 lei. Creșterea prețului este cauzată de importurile masive la care țara noastră a fost nevoită să apele, având în vedere că producția de cartofi în România a scăzut la jumătate în urma secetei.
Față de 2021, prețul cartofilor a crescut considerabil de la 1,7 lei, cât era în urmă cu trei ani, la 4,7 lei, valoarea actuală la tarabele din piețe.
Majorarea prețurilor la unul dintre cele mai consumate alimente din România este cauzată de seceta care a lovit Europa anul trecut, astfel că producția a scăzut cu 15%, determinând și prețuri mai mare.
În ultimii 8 ani, producția de cartofi în România a scăzut cu două milioane de tone, iar suprafețele cultivate sunt acum sub 30.000 de hectare. Țara noastră a fost nevoită să importe cartofi mai scumpi din Germania, Polonia și Franța, pentru a acoperi nevoia de consuma a populației.
„Având în vedere suprafața mică de cartofi în România, având în vedere seceta care a afectat această cultură, producția în România a fost sub jumătate din necesarul de consum al țării. Cartofii din Europa sunt produși în zone care sunt mai scumpe decât zonele din România. Este normal să plătim acest preț european, a declarat Sucaciu Cleonic, președintele Federației Cartofului din România.
Fermierii susțin că se luptă, în continuare, cu fenomene meteo extreme, în special seceta, iar statul nu le oferă ajutorul necesar pentru cosntruirea unor sisteme de irigații.
„În fiecare an s-a întâmplat ceva. Nu avem sisteme de irigații construite și nici nu are de gând nimeni să facă asemenea investiții, iar noi, producătorii, suntem mult prea mici.”, a declarata un producător de cartofi.