Prima pagină » Actualitate » CAS Cluj, sancționată contravențional pentru DISCRIMINAREA femeilor avocat. Cristian Jura (CNCD): „Caz dificil, 58,16% din avocații activi sunt femei”

CAS Cluj, sancționată contravențional pentru DISCRIMINAREA femeilor avocat. Cristian Jura (CNCD): „Caz dificil, 58,16% din avocații activi sunt femei”

CAS Cluj, sancționată contravențional pentru DISCRIMINAREA femeilor avocat. Cristian Jura (CNCD): „Caz dificil, 58,16% din avocații activi sunt femei”

În ședința de vineri, 20 martie 2024, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) s-a întrunit într-o ședință de soluționare a petițiilor și a adoptat trei hotărâri care vizează fapte de dicriminare. Într-una din aceste spețe, membrii CNCD au sancționat cu avertisment contravențional Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Cluj, fapta incriminată fiind „aplicarea în mod discriminatoriu a prevederilor OUG nr. 158/2005 și OUG nr. 96/2003 – femeilor angajatele în profesii liberale (avoc26at) cu privire la acordarea concediului de risc maternal”.

Indemnizația de risc maternal reprezintă 75 % din media veniturilor lunare ale mamei din ultimele 6 luni dinaintea solicitării beneficiului și se acordă pe o perioadă de maximum 120 de zile.

  • Concediul medical de risc maternal este un drept al salariatelor aflate în situațiile speciale, așa cum este prevăzut și in OUG 96/2003.
  • Din momentul în care o salariată își anunță angajatorul că este însărcinată prin intermediul unei notificări scrise și a unui document medical emis de medicul de familie sau de medicul specialist, acesta are obligația de a lua toate măsurile necesare pentru a proteja viitoarea mamă la locul de muncă.
  • După ce angajatorul a evaluat și a identificat posibile riscuri la locul de muncă al salariatei gravide, acesta trebuie să modifice temporar condițiile de muncă sau programul de lucru cu menținerea drepturilor salariale integrale.
  • Potrivit legii, dacă acest lucru nu este posibil, angajatorul are obligația de a-i oferi salariatei o poziție care nu îi periclitează sănătatea sa și a fătului.

CNCD: „Faptă de discriminare săvârșită de Casa de Asigurări de Sănătate Cluj”

CNCD  a cerut Casei de Sănătate Cluj, în urma acestei ședințe, ca în termen de 3 luni să transmită o propunere – prin Ministerul Sănătății și Ministerul Muncii – de interpretare unitară a prevederilor legale naționale, în conformitate cu legislația Uniunii Europene care are prioritate față de cea națională, în sensul recunoașterii dreptului la acordarea concediului de risc maternal și femeilor care lucrează în profesii liberale.

Aplicarea în mod discriminatoriu a prevederilor OUG nr. 158/2005 și OUG nr. 96/2003 femeilor angajate în profesii liberale (avocat) cu privire la acordarea concediului de risc maternal constituie faptă de discriminare săvârșită de Casa de Asigurări de Sănătate Cluj, potrivit art. 2 alin. (1) și art. 7 lit. (c) din O.G. 137/2000 republicată.

Consiliul a aplicat sancțiunea avertismentului contravențional Casei de Asigurări de Sănătate Cluj.

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării recomandă și solicită ca în termen de 3 luni de la comunicarea acestei hotărâri Casa Națională de Asigurare Națională de Sănătate să facă propunere prin Ministerul Sănătății și Ministerul Muncii de interpretare unitară a prevederilor legale naționale, în conformitate cu legislația Uniunii Europene care are prioritate față de cea națională, în sensul recunoașterii dreptului la acordarea concediului de risc maternal și femeilor care lucrează în profesii liberale”, au decis membrii Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării.

Cristian Jura (CNCD): „Casa de Asigurări de Sănătate Cluj a considerat că doamnele avocat nu beneficiază de protecţia maternităţii la locul de muncă”

La solicitarea Gândul, Cristian Jura – membru CNCD – a oferit explicațiile necesare legate de această speță și de avertismentul contravențional aplicat Casei de Sănătate Cluj.

Cristian Jura a transmis, în exclusivitate, că acesta caz a fost unul dintre cele mai dificile cu care membrii CNCD s-au confruntat, cu atât mai mult cu cât, în România, 58,16% dintre cei 23.117 avocați activi sunt femei.

A fost unul dintre cazurile dificile cu care ne-am confruntat, având în vedere ca a fost vorba despre un tratament diferențiat aplicat femeilor salariate și femeilor care practică o profesie liberală, profesia de avocat.

Această decizie afectează aproximativ 13.446 de femei care practică avocatura. Profesia de avocat este dominată numeric de femei. Dintre cei 23.117 de avocați activi, 58,16% sunt femei.

Nu doresc să dezbatem argumentele legale expuse de părți, în esență Casa de Asigurări de Sănătate Cluj a considerat că doamnele avocat nu beneficiază de protecţia maternităţii la locul de muncă, prevăzute de O.U.G. 96/2003 prin care se arată că măsurile de protecţie socială prevăzute de această ordonanţă se aplică salariatelor gravide şi mame, lăuze sau care alăptează, de cetăţenie română ori a unui stat membru al Uniunii Europene şi din Spaţiul Economic European, care au raporturi de muncă sau raporturi de serviciu cu un angajator.

Așadar, doamnele avocat nu se încadrează în această categorie (n.red. – au susținut reprezentanții Casei de Asigurări de Sănătate Cluj), având în vedere că practică o meserie liberală și nu sunt angajate, nu au raporturi de muncă sau raporturi de serviciu cu un angajator.

Din punctul nostru de vedere, raportarea Casei de Asigurări de Sănătate Cluj  ar fi trebuit să se facă la calitatea de femeie gravidă, mamă, lăuză sau femeie care alăptează și nu la calitatea de salariat/lucrător a unei persoane”, a declarat Cristian Jura, în exclusivitate pentru Gândul.

Femeile avocat, statut de „lucrător” în ceea ce privește maternitatea

Cristian Jura a mai transmis că „un contract de asistență juridică încheiat de un avocat cu o persoană juridică poate fi asimilat, din perspectiva jurisprudenței europene, unui contract de muncă”.

„Pe de altă parte, inclusiv un avocat poate deține calitatea de lucrător în sensul articolul 48 din CEE (actual art. 45 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene) și că acest contract de asistență juridică încheiat de un avocat cu o persoană juridică poate fi asimilat, din perspectiva jurisprudenței europene, unui contract de muncă, prin efectele pe care le generează.

În concluzie, aplicarea în mod discriminatoriu a prevederilor OUG nr. 158/2005 și OUG nr. 96/2003 – femeilor angajatele în profesii liberale (avocat) cu privire la acordarea concediului de risc maternal constituie faptă de discriminare săvârșită de Casa de Asigurări de Sănătate Cluj, potrivit art. 2 alin. (1) și art. 7 lit. (c) din O.G. 137/2000 republicată, iar Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării a aplicat sancțiunea avertismentului contravențional Casei de Asigurări de Sănătate Cluj.

De asemenea, am recomandat Casei Naționale de Asigurări de Sănătate să facă o propunere de interpretare unitară a prevederilor legale naționale în conformitate cu legislația Uniunii Europene care are prioritate față de cea națională în sensul recunoașterii dreptului la acordarea concediului de risc maternal și femeilor care lucrează în profesii liberale.

Cu alte cuvinte, am solicitat Casei Naționale de Asigurări să asimileze statutul femeilor avocat cu statutul de «lucrător» în ceea ce privește maternitatea”, a mai explicat Cristian Jura, în exclusivitate pentru Gândul.


Citește și:

5.000 de litigii pe an! Nicușor Dan PLĂTEȘTE 6 case de avocatură, se laudă că nu mai pierde, dar bifează numai înfrângeri: „Avem de plătit din urmă”

Edilul USR al Brașovului pierde DEFINITIV la CAB procesul cu viceprimarul PNL. Sebastian Rusu: „Un eșec lamentabil al primarului Coliban”

Sindicatele din Apărare acuză un GENOCID ECONOMIC: „În cazul unui război, România se va confrunta cu rezultatul deciziilor catastrofale de după 1990”

Aruncați prosopul! Nicușor Dan PIERDE procesul nr. 7 din seria ”Anulare autorizații de construire S2”. „Instituțiile statului trebuie să intervină”

Gazul rusesc, calculele Europei și ecuația „GAZPROM”. Numărătoarea inversă se apropie de final, acordul de 5 ani dintre Moscova și Kiev va expira

S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole ... vezi toate articolele

Citește și